#Brussel

Rutte over Brussel: ‘Wij zijn met meer’

22 maart 2016

Er zijn geen concrete aanwijzingen voor een aanslag in Nederland. Toch zijn er zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen.

Het is op dit moment nog niet duidelijk of er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen bij de meerdere terreuraanslagen in de Belgische hoofdstad Brussel, meldt premier Mark Rutte (VVD) in een verklaring.

In het hart

Hij roept iedereen op de mededelingen goed in de gaten te houden, ook zijn er op dit moment geen signalen dat terroristen een aanslag plannen in Nederland. Europa is volgens hem in het hart geraakt.

Volg de laatste ontwikkelingen over de gebeurtenissen in Brussel op de voet in onze liveblog

Deze aanslagen ‘zijn een rechtstreekse aanval op onze vrijheid, veiligheid en onze manier van leven’, sprak de premier. Hij sprak van moord met voorbedachten rade, maar de terroristen moeten niet vergeten dat ‘wij met meer zijn’ en dat zij niet in hun opzet – destabilisering en ondermijning van de westerse samenlevingen – zullen slagen.

Grens dicht?

Rutte benadrukte een eerder kabinetsadvies dat mensen beter niet naar Brussel kunnen reizen. Per trein is dat feitelijk onmogelijk, aangezien het treinverkeer van en naar Brussel is stilgelegd. Frankrijk heeft besloten om de grens met België dicht te gooien. Gaat ook Nederland nu over tot het sluiten van de grens met België?

Nee, zegt Rutte: wel zullen de controles worden opgeschroefd. In een eerste reactie sprak de premier al van ‘laffe en moorddadige aanslagen’. ‘Ons hart gaat uit naar de slachtoffers en nabestaanden en Nederland staat klaar om onze zuiderburen op welke manier dan ook te helpen en steun te bieden.’

Op de proef

Ook koning Willem-Alexander betuigt zijn medeleven. ‘Vanmorgen is ons buurland België getroffen door gewelddadige aanslagen waarbij onschuldige mensen zijn omgekomen. Ik heb koning Filip mijn medeleven overgebracht. ‘

‘Nederland leeft intens mee met de mensen die zijn getroffen en met de inwoners van Brussel die nu in onzekerheid en angst leven. Europa wordt opnieuw zwaar op de proef gesteld. Wat nu nodig is, is dat wij onze gezamenlijke kracht tonen en de waarden van vrijheid en solidariteit hoog houden,’ vervolgt hij in zijn verklaring.

Wereldwijd wordt afschuw uitgesproken over de terreurgolf die Brussel heeft getroffen. De Russische president Vladimir Poetin bijvoorbeeld spreekt van ‘barbaarse misdaden’. Terrorisme kent geen grenzen en moet daarom in actieve internationale samenwerking worden bestreden, zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov in Moskou.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.