#Oekraïne

Referendum Oekraïne: ‘Nee-kamp’ loopt uit

30 maart 2016Leestijd: 2 minuten

Op dit moment is 32 procent van de stemgerechtigden van plan te gaan stemmen bij het referendum over een associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Daarmee wordt de kiesdrempel van 30 procent nipt gehaald. De tegenstanders van het verdrag zijn de afgelopen weken verder uitgelopen op de voorstanders.

Dat blijkt uit de laatste peiling van onderzoeksbureau TNS Nipo waarover Elsevier beschikt. Van de deelnemers aan het onderzoek die zeker weten dat zij gaan stemmen, is 54 procent tegen het verdrag, 36 procent is voor het verdrag en 10 procent twijfelt nog. Als het referendum nu zou worden gehouden, dan zou de regering dus een negatief advies over het verdrag van de kiezers krijgen.

Vooral het ‘nee-kamp’ heeft de afgelopen maand zieltjes gewonnen. Het aandeel voorstanders nam zelfs iets af sinds de vorige peiling in februari.

Lees ook Referendum Oekraïne: wie praat met gesubsidieerde tong?2015-09-25 11:32:29 DEN HAAG - Jan Roos haalt handtekeningen op voor GeenPeil op het Plein in Den Haag. Het comité GeenPeil is op jacht naar de benodigde 300.000 handtekeningen om een raadgevend referendum aan te vragen over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. De Tweede Kamer stemde voor dit associatieverdrag. ANP MARTIJN BEEKMAN

Twijfelaars

Van de ondervraagden die in de laatste week van maart meewerkten aan het onderzoek zegt 32 procent zeker te gaan stemmen op 6 april. Dat was nog 22 procent tijdens de vorige peiling. Van de ondervraagden zegt 25 procent ‘waarschijnlijk’ te gaan stemmen. Uit eerdere peilingen vlak voor verkiezingen blijkt echter dat veel van deze twijfelaars uiteindelijk thuisblijven.

Tijdens de vorige peiling in februari wist amper de helft van de stemgerechtigden dat er op 6 april een referendum wordt gehouden. Dat percentage is in de afgelopen weken gegroeid tot 86 procent, zo blijkt.

Stembereidheid

De onderzoekers van TNS Nipo vroegen naar de politieke voorkeur van de deelnemers op dit moment. De bereidheid om te gaan stemmen, groeide onder aanhangers van alle partijen behalve de SP. Van de SP’ers zegt nu 20 procent zeker te gaan stemmen, dat was in februari 26 procent. Opvallend is dat eenderde van de D66’ers van plan is om te gaan stemmen, dat is niet bijzonder hoog. D66 is een van de initiatiefnemers van de  nieuwe referendumwet die dit referendum mogelijk maakt.

De stembereidheid van PVV’ers groeide van 28 naar 43 procent. Van alle PVV’ers is 65 procent tegen het verdrag. Van de aanhangers van GroenLinks zegt 49 procent te gaan stemmen, dat was 33 procent. Van alle aanhangers van GroenLinks – ongeacht of zij naar de stembus gaan – is nu 65 procent voor het verdrag, dat was in februari nog slechts 42 procent.Van de aanhangers van regeringspartij VVD is op dit moment 43 procent voor het verdrag, 39 procent tegen en 14 procent twijfelt. Slechts 4 procent van de VVD’ers zegt zeker niet te gaan stemmen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.