Nee-kamp Oekraïne-referendum aan kop

12 maart 2016Leestijd: 1 minuut
janroos

In een nieuwe tussenstand blijken de nee-stemmers bij het Oekraïne-referendum ruim aan kop te gaan. De vraag is alleen of er wel genoeg mensen gaan stemmen.

Ruim 57 procent tegen en 43 procent voor, dat is de nieuwe tussenstand die wordt gegeven op basis van een peiling onder 2.500 Nederlanders van onderzoeksbureau I&O Research in samenwerking met de Volkskrant.

EU-lidmaatschap

De nee-stemmers motiveren hun keuze grotendeels uit vrees voor een aanstaand EU-lidmaatschap van Oekraïne. Zelfs 34 procent van de voor-stemmers denkt dat het associatieverdrag een EU-opstapje is voor Oekraïne.

Associatieverdrag: Waarom ‘Ja’ beter is dan ‘Nee’

Dat met het verdrag de corruptie in het land beter kan worden bestreden, geloven maar weinigen. Slechts 5 procent van het nee-kamp en 40 procent van het ja-kamp gelooft hierin. Ook denken de meeste mensen niet dat een afwijzing van het verdrag door Nederland een Europese crisis zal veroorzaken.

Opkomst

Al deze argumenten zijn in het voordeel van het nee-kamp dat in aantal groeit. Dit terwijl de voorstanders steeds minder geneigd zijn überhaupt te gaan stemmen. Dat is in het voordeel van het Ja-kamp, tenzij er zo weinig mensen gaan stemmen dat het referendum ongeldig wordt verklaard.

Volgens de regels van de wet moet minimaal 30 procent komen opdagen. De opkomstintentie staat nu op 37 procent, maar de praktijk leert volgens de onderzoekers dat in werkelijkheid altijd minder mensen naar de stembus gaan.