#Brussel

Drie Nederlanders dood door aanslagen in Brussel

25 maart 2016Leestijd: 2 minuten

Bij de aanslagen op het vliegveld Zaventem zijn drie Nederlanders om het leven gekomen. Het gaat om een vrouw uit Deventer, en een broer en een zus die allebei wonen in de Verenigde Staten.

De families zijn in de nacht van donderdag op vrijdag ingelicht, meldt minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) vrijdag vanuit Indonesië waar hij op bezoek is.

De Belgische politie houdt nog altijd een klopjacht op de daders uit de terreurcel. Volg alle ontwikkelingen in dit liveblog.

Zelfmoordterroristen

Zijn ministerie heeft nauw contact met de nabestaanden en staat hen bij. Koenders is bedroefd door het nieuws. ‘Terrorisme kent geen grenzen en geen enkel mededogen,’ zegt hij.

Eerder waren de drie Nederlanders al als vermist opgegeven nadat dinsdag twee zelfmoordterroristen zich opbliezen op het vliegveld. De Belgische autoriteiten zijn op dit moment nog druk bezig met de identificatie van de overige slachtoffers van zowel de aanslag op het vliegveld als in het metrostelsel van de Belgische hoofdstad.

Glasgerinkel

Vrienden en familie van de 41-jarige vrouw uit Deventer, Elita Weah, konden na de aanslagen geen contact met haar krijgen, zeiden ze eerder vanmorgen tegen RTL Nieuws. De van oorsprong  Liberiaanse familie plaatste oproepen op Facebook, en had tot gisteren nog hoop op een goede afloop.

De familie van de broer en zus, Alexander en Sascha Pinczowksi laten in een bericht aan persbureau ANP weten dankbaar te zijn voor alle steunbetuigingen. Ze vraagt nu ‘vooral rust om hun verdriet te kunnen verwerken’. De twee twintigers stonden op het punt om naar New York te vliegen toen de explosieven tot ontploffing kwamen in de vertrekhal van Zaventem. Even voor 08.00 uur hadden ze nog getelefoneerd met familie dat ze goed waren aangekomen op de luchthaven, schrijft de NOS. Tijdens dat belletje dat er iets gebeurde in de hal. Ze hoorden onder meer een knal en het gerinkel van glas.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.