OM in hoger beroep tegen uitspraak Volkert van der Graaf

11 maart 2016Leestijd: 1 minuut

Volkert van der Graaf moet opnieuw voor de rechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter op 19 februari. Toen werd besloten dat Van der Graaf niet langer verplicht psychologische behandelingen hoeft te ondergaan.

De moordenaar van Pim Fortuyn had een kort geding aangespannen omdat hij vond dat de verplichte behandelingen moesten stoppen. Van der Graaf vond dat hij deze naar eigen zeggen niet meer nodig had.

De rechtbank in Den Haag stelde hem in het gelijk en zo hoefde hij zich niet meer aan de gestelde voorwaarden rond zijn vrijlating te houden. De rechter oordeelde dat de begeleiding op correcte wijze was afgerond.

De reclassering hoefde niet in te stemmen met beëindiging, omdat de beslissing aan de psychiater was. De psychiater vond eerder al dat Van der Graaf geen behandeling meer nodig had.

Afshin Ellian: 
Gewetenloze Volkert van der Graaf toont weer eens zijn ware aard

Hoger beroep

Het OM laat vrijdag weten het hier niet mee eens te zijn. Een verplichte begeleiding is nodig om de kans op herhaling goed te kunnen inschatten De rechter heeft deze bijzondere voorwaarde en het feitelijk verloop te beperkt uitgelegd, zo oordeelt het OM.

Van der Graaf vermoordde in 2002 LPF-leider Pim Fortuyn. Na een celstraf kwam in mei 2014 vervroegd vrij. De moordenaar had op dat moment tweederde van zijn straf van in totaal achttien jaar achter de rug.