China blijft zoektocht naar virusoorsprong frustreren

21 februari 2023Leestijd: 2 minuten
Foto: Alex Plaveski/EPA

Door de weigerachtige houding van China kan de WHO nog altijd geen fatsoenlijk onderzoek doen naar de oorsprong van SARS-CoV-2. Daarmee brengt het land de wereldgezondheid in gevaar, schrijft Bram Hahn.

Het onderzoek naar de herkomst van het coronavirus krijgt geen vervolg, meldde vakblad Nature vorige week. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) botst steeds op de Chinese autoriteiten, die niet volledig willen meewerken aan vervolgonderzoek ter plekke. De WHO zegt het onderzoek niet te staken, maar in een ‘andere vorm’ voort te zetten.

De kwestie toont eens te meer hoezeer China de WHO in zijn zak heeft. Het land draagt per hoofd van de bevolking nauwelijks bij aan de financiering van dit VN-orgaan, maar zijn invloed op het functioneren ervan is buitensporig groot. En het is notoir weigerachtig als het gaat om het delen van belangrijke data. Niet alleen over de omstandigheden rond de oorsprong van het virus, maar ook over andere sleutelgegevens. De WHO hekelde China in januari nog omdat het uiterst schimmig doet over het werkeljke aantal coronadoden na het loslaten van de maatregelen.

China wilde niets horen van mogelijke fouten in het lab

Het virus moet via levende dieren op wildmarkten zijn overgesprongen op mensen, concludeerde een eerste WHO-team in 2021 na moeizaam onderzoek. Definitief bewijs bleef uit. China drong er achter de schermen op aan dat vervolgonderzoek ver moest blijven van speurwerk rond een mogelijk laboratorium-lek en beter focussen op de onwaarschijnlijke theo­rie dat het virus via diepvriesvoedsel het land in kwam.

Kwam corona toch uit lab? Amerika wil meer onderzoek, China woest

De meest gevoelig liggende hypothese blijft dat het virus is ontsnapt uit een Chinees laboratorium. Het leeuwendeel van de virologen ziet geen overtuigende aanwijzingen voor die mogelijkheid. Toch moet zij tot op de bodem worden uitgezocht. Hoe meer China dwarsligt, hoe meer het de onzekerheid en vermoedens in stand houdt.

Het is de vraag of ooit met zekerheid kan worden vastgesteld hoe SARS-CoV-2 zijn opmars begon. Zolang dat niet bekend is, zijn toekomstige pandemieën lastiger te voorkomen. Dat heeft de wereld dan mede aan China te danken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.