Simon Rozendaal Premium Corner

Vijf argumenten om plastic niet zo te verketteren

09 november 2022Leestijd: 4 minuten

Iedereen moppert op plastic maar het verlengt het leven van ouderen, het is een hoogtepunt van vernuft en is duurzaam – dat laminaat op onze vloeren gaat een eeuwigheid mee. Oh ja, het heeft geen zin om plastic te scheiden om het her te gebruiken: de kans dat het juist dan in zee belandt, is redelijk groot. Gooi het in de gewone vuilniszak opdat het kan worden verbrand en dan nog warmte produceert, schrijft Simon Rozendaal.

Onlangs stond ik op de markt naast een jongedame die groenten en fruit bestelde en, neusje hoog in de lucht, zei: ‘Niet in plastic hoor.’ Speciaal voor haar enkele argumenten pro.

‘We moeten niet vergeten dat plastic ons veel heeft gebracht’

1 Als we zaken die zo aantoonbaar slecht zijn voor milieu en biodiversiteit als windmolens en zonnecellen duurzaam noemen, dan mogen we een substantie die het weggooien van voedsel tegengaat – ja, zelfs die alom verfoeide krimpfolie om de komkommers – toch ook wel een beetje duurzaam noemen?

Lees meer over afvalverwerking: Waar moet afval heen nu China het niet meer wil?

In de VPRO Gids stelt hoogleraar duurzaamheid Bert Weckhuysen: ‘We moeten niet vergeten dat plastic ons veel heeft gebracht. Folie beschermt je voedingsmiddelen tegen bacteriën. Plastic maakt een auto lichter en dus zuiniger. We moeten zorgvuldiger met plastic omgaan, maar als je er helemaal mee stopt, moet je metaal gaan gebruiken, en hout en natuurlijke polymeren als katoen, wat de natuur enorm belast.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.