Premium Lock Risico’s van kernenergie worden al vijftig jaar overdreven

01 juni 2022Leestijd: 4 minuten
Kerncentrale op Three Mile Island, Middletown (Pennsylvania). Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Op Netflix draait nu de documentaire Meltdown, over het ongeluk met de Three Mile Island-kerncentrale in Middletown, nabij Harrisburg. Simon Rozendaal bekeek de serie en waande zich terug in het lieflijke stadje, waar hij in 1979 als verslaggever was. Toen werden de risico’s van kernenergie zwaar overdreven en 43 jaar later is het nog steeds zo.

Op donderdag 5 april 1979 was ik voor het eerst in Middletown, Pennsylvania. Witte houten kerk, veranda’s met schommelstoelen, ik was 27, voor het eerst in Amerika, het was liefde op het eerste gezicht.

Kernenergie

Lees ook dit coververhaal terug: Alles wat u wilt weten over kernenergie in 64 vragen 

Ik dronk een biertje in de Colonial Inn en achter de bar stond Marie Ulrich, een dame op leeftijd en met vlinderbril. ‘Dat is me wat, zeg, dat ik nou opeens met een reporter uit Holland zit te praten. Dat moet ik vanavond aan mijn kleinkinderen vertellen.’ Die hadden moeten vluchten, maar waren terug, nu de radioactiviteit meeviel. Daarentegen waren de verslaggevers Middletown alweer aan het verlaten.

Dat betreurde ze. ‘Het was een leuke week. Al die reporters die hier in het café kwamen, waren allemaal aardig. Strangers, maar aardig.’ Nadat ik had beloofd haar naam te noemen, schold ze me de rekening kwijt. U kunt via Delpher nalezen dat deze ‘vreemdeling’ zijn woord heeft gehouden: in NRC Handelsblad van 7 april 1979 voerde ik Marie Ulrich keurig op.

Netflix-serie Meltdown Three Mile Island over smelten reactorkern

Onlangs was ik weer even virtueel terug, met dank aan Netflix. Die zenden nu de vierdelige serie Meltdown Three Mile Island uit. Die speelt zich vooral af in Middletown. Daar staat op een eilandje in de Susquehanna-­rivier de centrale waar in 1979 een van de twee reactorkernen gedeeltelijk smolt. Ernstig, zeker, maar de reactor ontplofte niet. Hij smolt evenmin door de bodem richting China – een bizar scenario dat wordt gesuggereerd in de vlak daarvoor uitgekomen film The China Syndrome.

Lees verder onder de video

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Door Netflix was ik niet alleen terug in Middletown, maar ook in de stelselmatige overdrijving van de nucleaire risico’s. In alle eerlijkheid: ook ik overschatte die aanvankelijk. Als ik mijn verhalen van destijds teruglees, schaam ik me niet. Op één uitzondering na.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.