Simon Rozendaal Premium Corner

Homo sudans sapiens kan wel wat hitte hebben

03 november 2021Leestijd: 4 minuten

Volgens Frans Timmermans zouden er door de opwarming allerlei klimaatvluchtelingen onze kant opkomen, maar het lijkt erop dat onze EU-topman slecht geïnformeerd is. De Afrikanen die naar Europa willen, komen echt niet op ons heerlijke weer af. Bovendien, de mens is in de tropen ontstaan en kan dankzij een unieke hoeveelheid zweetklieren best een paar graden extra hebben, schrijft Simon Rozendaal.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Weet u, geachte lezer, hoeveel zweetklieren u hebt? Ter verhoging van de spanning, u hebt één schildklier, één pijnappelklier en één hypofyse. Verder hebt u een paar honderd lymfeklieren, ter verdediging tegen indringers.

Okay, die zweetklieren dus. Hoeveel?

Het juiste antwoord is 226 per vierkante centimeter huid, alleen al op ons voorhoofd. Zweetklieren in het menselijk lijf zijn als zandkorrels op het strand. Geen dier dat er zo veel heeft. Andere beesten hijgen, wij zweten. Eigenlijk zouden we onze naam moeten veranderen in Homo sudans sapiens, de zwetende (sudans in het Latijn) wijze mens. Niet alleen die grote hersenen definiëren ons, dat zweten ook.

Ruim één miljoen jaar geleden verlieten onze nog ietwat aapachtige voorouders het schaduwrijke Afrikaanse oerwoud en gingen jagen op de gloeiendhete savanne. Ze verloren hun vacht, kregen een donkere huid en ontwikkelden zweetklieren. Verdampen van vocht vergt warmte en koelt dus. Zweetklieren zijn onze airco.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.