Simon Rozendaal

Klimaatuitspraken Middendorp zijn onverstandig en onjuist

07 december 2016Leestijd: 3 minuten

Commandant der strijdkrachten Tom Middendorp zei afgelopen maandag op een congres in Den Haag dat er een relatie bestaat tussen klimaatverandering, droogte en armoede in het Midden Oosten, de vluchtelingencrisis en islamitisch terrorisme.

2016-11-11 09:26:04 MALI - Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib met generaal Tom Middendorp tijdens een bezoek aan de Nederlandse VN-militairen in Mali. ANP HANDOUT MINISTERIE VAN DEFENSIE **NO ARCHIVE/ NO SALES**Oorlog door klimaatverandering? Waarschuwing van Middendorp

Waarom hij ongelijk heeft:

  1. Klimaatverandering is van alle tijden. Het is een pleonasme, zoiets als natte regen. Ook mislukkende oogsten en daarop volgende volksverhuizingen zijn van alle tijden. Zo mislukten halverwege de negentiende eeuw gedurende drie achtereenvolgende jaren in bijna heel Noordwest Europa de aardappeloogst en emigreerden talloze Europeanen, vooral Ieren, naar de Verenigde Staten. Zelfs de moeder van alle migratiestromingen, Out of Africa van pakweg 80.000 jaar geleden, wordt in verband gebracht met klimaatverandering. Het is dus niet nodig om de door de mens versterkte klimaatverandering erbij te halen, zoals generaal Middendorp doet.
  2. Dat geldt a fortiori voor de ellende in het Midden Oosten. Er zijn tientallen goed gedocumenteerde historische boeken over de geschiedenis van dat gebied geschreven, zoals het kostelijke ‘Er was eens een God’ van vader en zoons Blokker uit 2006.Daaruit komt duidelijk naar voren dat er in die contreien al duizenden jaren volksverhuizingen, stammenoorlogen en gruwelijke conflicten zijn. De ene keer omdat de oogst in land A beter is gelukt dan in land B, het volgende moment omdat koning C geslapen heeft met de vrouw van koning D. Dat gebeurde al lang voor de mens auto ging rijden en dat zal misschien nog steeds gebeuren, ook als de aarde op verzoek van generaal Middendorp vol wordt gezet met windmolens, zonnecellen en kerncentrales.
  3. Als de huidige klimaatverandering bovenal door de mens wordt veroorzaakt, zoals generaal Middendorp suggereert dan is het niet zo waarschijnlijk dat de opwarming zich in het Midden Oosten zou manifesteren. Alle computermodellen die aan het versterkte broeikaseffect (de door de mens veroorzaakte klimaatverandering) rekenen, geven aan dat de opwarming zich vooral in de koudere gebieden op aarde laat gelden. Daarom zijn klimaatactivisten zo bezorgd over de Noordpool, Zuidpool en Groenland. De kleine temperatuurstijging die er sinds 1900 is geweest (0,8 graden Celsius) heeft zich ook volgens de rapporten van het VN-panel IPCC bovenal in de koude en gematigde klimaatzones voorgedaan.
  4. Omdat opwarming zich vooral in de koudere klimaatzones zal laten gelden, is het niet ondenkbaar dat de landbouwopbrengsten in de wereld juist omhoog gaan. Dit besefte de Zweedse chemicus en Nobelprijswinnaar Svante Arrhenius, die het broeikaseffect ruim een eeuw geleden bedacht, al. In zijn boek Worlds in the making uit 1908 poneerde hij dat de oogsten wereldwijd zouden stijgen door de opwarming.
  5. Het gas kooldioxide (CO2) dat bijdraagt aan de opwarming, is voedsel voor planten. De toename van het CO2-gehalte in de atmosfeer (van 0,028 % in 1900 tot 0,04 % nu) is dan ook goed nieuws voor landbouwgewassen. Klimaatonderzoeker dr. Ranga Myneni van de Boston University beweert zelfs op basis van satellietanalyses dat de aarde in de afgelopen decennia mede door de stijging van het CO2-gehalte in de atmosfeer met 14 % is vergroend.
  6. Prijsstijgingen van voedsel, niet alleen door generaal Middendorp in verband gebracht met de mislukte Arabische lente, zijn minieme spikkels op een spectaculair neergaande trend, zo valt onder meer te lezen in Hamburgers in het paradijs van Louise O. Fresco – voorzitter van de Wageningen University. De prijs van graan (en dus van brood) is omgerekend in harde valuta nu lager dan hij ooit in de afgelopen 500 jaar is geweest.Deze ontwikkeling (met dank aan kunstmest, bestrijdingsmiddelen en betere tarwerassen) gaat maar door: de gemiddelde prijs van voedsel is nu een derde van die uit 1955. Mede door die ongekende prijsdaling van voedsel heeft de inwoner van een ontwikkelingsland tegenwoordig 2600 kilocalorieën te eten, versus 1900 in 1960.

Conclusie

Wat Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp afgelopen maandag in het Vredespaleis heeft gezegd, mag tactisch misschien slim zijn – opeens zijn de strijdkrachten in linkse kring populair – maar is strategisch onverstandig. Het roept de vraag op of ze bij het leger hun informatievoorziening op orde hebben.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.