Simon Rozendaal

Rutte, ga in beroep tegen uitspraak Klimaatzaak

26 augustus 2015Leestijd: 1 minuut

Het kabinet moet uitspraak rechter in klimaatzaak zeker aanvechten. De rechter kan niet voorschrijven hoe de regering moet regeren.

De Nederlandse overheid moet meer doen in de strijd tegen klimaatverandering. Dat oordeelde de Haagse rechtbank eind juni in een zaak die was aangespannen door de actiegroep Urgenda.

De regering heeft nog niet op het vonnis gereageerd. Vorige week vroegen 28 wetenschappers op het gebied van duurzaamheid en management minister-president Mark Rutte (VVD) in een open brief (pdf) niet tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Accepteer het vonnis, sluit een paar kolencentrales en red het klimaat, was zo ongeveer hun redenering. Niet op reageren, mijnheer Rutte.

Regeren

Zoals zelfs voormalig Greenpeace-activist en huidig PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom zei: met dit vonnis is het hek van de dam en gaat de rechter voortaan voorschrijven hoe de regering moet regeren.

Wellicht moet Nederland op termijn afscheid nemen van steenkool, maar dan op basis van een bredere afweging dan alleen de thermometer. En die 28 ‘wetenschappers’ die de actiegroep Urgenda steunen? Ach, dat is groen en rijp door elkaar, serieuze onderzoekers naast regelrechte activisten.

Het zijn deels ook nog eens dezelfde mensen die de actiegroep Urgenda steunden bij het proces tegen de staat. Wel degelijk in beroep gaan dus.

Elsevier nummer 35, 29 augustus 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.