‘Zika-vaccin mogelijk aan het einde van dit jaar al klaar’

29 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Aan het einde van dit jaar moet er een vaccin klaarliggen om het zika-virus te bestrijden. Het door muggen overgebrachte zika-virus is vooral actief in Brazilië, maar zou zich in een snel tempo over het Amerikaanse continent verspreiden.

De Canadese wetenschapper Gary Kobinger, een van de onderzoekers die momenteel aan een vaccin tegen het virus werkt, zegt dat het vaccin in augustus al op proefpersonen kan worden getest, meldt persbureau Reuters.

Spoedgevallen

Mocht er een noodtoestand uitbreken, dan kan het vaccin al in spoedgevallen gebruikt worden in oktober of november, is de verwachting. Kobinger maakte ook deel uit van het onderzoeksteam dat eerder succesvol een proefvaccin tegen ebola in Guinee ontwikkelde. Het zika-vaccin is volgens hem ‘makkelijk te produceren’ en kan in korte tijd in grote hoeveelheden worden gemaakt.

De WHO adviseerde zwangere vrouwen eerder deze week om eerst contact op te nemen met een arts, alvorens af te reizen naar gebieden waar het virus actief is. Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC gaat nog een stapje verder en raadt zwangere vrouwen af naar Latijns-Amerika en de Caraïben te reizen.

Mug

Het virus wordt verspreid door de zogenoemde Aedes-mug. Ook de tijgermug en de gelekoortsmug zijn lid van dit geslacht.

Het zika-virus is in eerste instantie ongevaarlijk, maar is gemuteerd tot een virus dat door de placenta van zwangere vrouwen kan dringen. Geïnfecteerde kinderen kunnen geboren met een onderontwikkeld en klein hoofd, wat op latere leeftijd verstandelijke beperkingen met zich mee kan brengen.

De symptomen van het virus zijn te vergelijken met die van knokkelkoorts (dengue) en het chickungunya-virus. De symptomen zijn onder meer koorts, huidprikkelingen, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en algehele malaise. De symptomen treden na enkele dag op en houden tussen de 2 en 7 dagen aan. Tot er een definitief vaccin is, is voorkomen dan ook beter dan genezen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.