Waarom is Doutzen Kroes óf Heidi Klum oogverblindend?

02 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA / AFP'

Onderzoek toont aan dat mensen inderdaad op een bepaald ‘type’ kunnen vallen. Persoonlijke voorkeur is minstens even belangrijk als ‘universele’ schoonheidswaarden, zoals een symmetrisch gezicht en een gave huid.

Waarom verdienen sommige fotomodellen miljoenen met hun uiterlijk, terwijl er uren kan worden gediscussieerd over de vraag of zij daadwerkelijk knap zijn? Onderzoeksleider Laura Germine van Harvard University beantwoordt precies deze vraag in haar onderzoek, dat vrijdag wordt gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke blad Current Biology.

Ervaringen

Het onderzoek toont aan dat persoonlijke voorkeur bestaat, en dat deze vooral is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Germine zegt tegen de Amerikaanse wetenschapssite Science Daily: ‘De belangrijkste ervaringen zijn veel subtieler dan degene die je met je familie deelt. Het gaat om de hoogstpersoonlijke omgang met bijvoorbeeld vrienden, collega’s of de media.’

De persoonlijke verkeur heeft dus echt te maken met de unieke interacties die dagelijks worden gemaakt. Zelfs het gezicht van een vroegere schoolliefde kan een belangrijke rol spelen in de persoonlijke schoonheidssmaak.

Methode

De deelnemers van het onderzoek, 761 tweelingen, moesten tweehonderd foto’s een cijfer geven van 1 tot 7. Uit de resultaten blijkt dat 48 procent van de voorkeuren gebaseerd is op algemene schoonheidsidealen zoals een slank figuur, maar dat 52 procent sterk afhangt van het type waarop iemand valt.

Zowel eeneiige als twee-eiige tweelingen deden mee aan het onderzoek. Omdat er geen specifiek verband is gevonden tussen de voorkeuren van eeneiige tweelingen, concluderen de onderzoekers dat genen geen rol spelen in oordelen over schoonheid.

Tussen tweelingen was er even weinig overeenkomst in individuele voorkeur als tussen willekeurig geselecteerde deelnemers. Daardoor zeggen de onderzoekers dat ervaringen binnen het gezin amper een rol spelen in de schoonheidssmaak.

Vooruitstrevend

Eerdere onderzoeken naar schoonheid zochten vooral naar ‘universele schoonheidseigenschappen’ en naar genetische overeenkomsten in schoonheidsvoorkeuren. De wetenschappers benadrukken dat hun ontdekkingen een nieuw licht werpen op de samenstelling van het sociale breindeel.

Toekomstig onderzoek zou kunnen focussen op de vraag welke specifieke ervaringen invloed hebben op het schoonheidsoordeel. Ook zou het interessant zijn om te kijken waar de voorliefde voor andere zaken, zoals auto’s of muziek, vandaan komt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.