kennis

Het is aangetoond: hacker kan controle over auto overnemen

03 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Het gevaar van een hack wordt groter naarmate auto’s meer computergestuurd zijn.

Hackers waarschuwden er in 2013 al voor. Met al die computers die auto’s tegenwoordig aan boord hebben, kan een kwaadwillende op afstand het stuur overnemen, met mogelijk dodelijke gevolgen. De Amerikaanse onderzoekers Charlie Miller en Chris Valasek namen toen de controle over een Toyota Prius over met een op de boordcomputer aangesloten laptop.

Volgens autofabrikant Toyota liep het zo’n vaart niet, want de onderzoekers zaten met hun laptop in de betreffende auto toen ze deze stunt uithaalden: om het stuur op afstand te kunnen overnemen, hadden ze de internetverbinding van de auto moeten hacken. En die was zeer veilig.

Boordcomputer

Spoel twee jaar vooruit, naar eind juli 2015. Autofabrikant Fiat Chrysler moest 1,4 miljoen auto’s terughalen om een veiligheidslek in de boordcomputer te dichten. Door dit lek konden de auto’s op afstand worden overgenomen.

Onderzoekers Miller en Valasek hadden dit de week ervoor aangetoond, bij een Jeep Cherokee ditmaal. Ze volgden de Jeep op afstand op een kaart en wisten de remmen onklaar te maken.

Het gevaar van een hack wordt groter naarmate auto’s meer computergestuurd zijn. Denk aan een functie als automatisch inparkeren: als de boordcomputer de besturing kan overnemen om hem op een parkeerplaats te zetten, kunnen hackers dat ook. En dat kan in theorie dus van grote afstand, omdat de nieuwste modellen continu in verbinding staan met het internet.

Een geruststelling: ongelukken  met door hackers overgenomen auto’s zijn nog niet voorgekomen. Maar het kan dus wel.

Elsevier nummer 32, 8 augustus 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.