kennis

Vier handige camera’s om zomeravonturen mee vast te leggen

09 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Deze zomer de avonturen vastleggen? Er zijn genoeg kleine, robuuste camera’s waar dat mee kan. Elsevier zet vier robuuste camera’s op een rij.

Sinds 2004 verkoopt het Amerikaanse GoPro kleine filmcamera’s die waterdicht zijn en tegen een stootje kunnen. Sindsdien zijn ‘actiecamera’s’ – ook die van andere fabrikanten – uitgegroeid tot een populair middel om de spannende momenten van bijvoorbeeld een surf-, zeil- of fietsvakantie vast te leggen.

Helm

Bedrijf Tom­Tom draagt  bij aan het succes van actiecamera’s met de Bandit (429 euro). De camera kan tegen een stootje en filmt ook onder water. Een sprong van de duikplank? Een hoogtesensor legt het vast, zodat het moment sneller is terug te vinden.

Wie zijn handen vrij wil hebben, bevestigt de camera aan stuur of helm. Handig is de app waarmee de Bandit is te verbinden met een smartphone, die vervolgens als elektronische zoeker dient.

De nieuwste camera van GoPro, de Session, komt net als de Bandit met een handige app. En hij is met 430 euro even prijzig. Een voordeliger keuze van GoPro is de Hero (128 euro). Die heeft weliswaar geen app om filmpjes te bekijken, maar kan net als de ­andere een hoog aantal beeldjes per seconde filmen, om later in slowmotion af te spelen. Door zijn stevige omhulsel kan hij tot 40 meter onder water de actie vastleggen.

Lichtgewicht

Net als de Hero is de RE van HTC (156 euro) gemaakt om zonder telefoon te worden gebruikt. Er is een app, maar die werkt matig. De RE is lichtgewicht en ligt goed in de hand door zijn opvallende vorm. Hij lijkt op een peri­scoop.

Bijzonder is dat sensoren detecteren wanneer u hem vastpakt. Hij is dan direct gereed om te filmen, zodat u niet net dat ene actieshot mist.

Elsevier nummer 29, 18 juli 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.