kennis

Sonde scheert langs Pluto: waarom is dat bijzonder?

14 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Het is dinsdag een spannende dag voor wetenschappers: na een reis van 5 miljard kilometer scheert de Amerikaanse sonde New Horizons langs dwergplaneet Pluto. Dat is bijzonder want Pluto is de grote onbekende in ons zonnestelsel.

Vanaf aarde kijken wetenschappers mee als de ruimtesonde langs Pluto scheert. New Horizons kreeg de planeet de afgelopen weken de planeet in beeld en stuurde steeds scherpere foto’s naar aarde.

Ruimtesonde

Het is de bedoeling dat duidelijk wordt hoe Pluto en zijn manen eruitzien en waarvan ze zijn gemaakt. Even wat cijfers over New Horizons:

  • 10 jaar was de ruimtesonde onderweg
  • In die tijd reisde hij 5 miljard kilometer
  • Rond 13.49 uur Nederlandse tijd staat New Horizons het dichtst bij Pluto
  • 12.500 kilometer is de sonde dan ongeveer verwijderd van de planeet.
  • Behalve Pluto bezoekt New Horizons ook zijn 5 manen: Charon, Styx, Nix, Kerberos en Hydra

Planeet

Als New Horizons Pluto heeft bezocht, stuurt de ruimtesonde een bevestiging naar aarde. Dat komt in de nacht van dinsdag op woensdag aan bij de vluchtleiding.

Pluto is een kleine planeet die zo ver weg staat, dat hij pas in 1930 werd ontdekt. Dit is dan ook pas de eerste missie naar de negende planeet, die in 2006 werd gedegradeerd door dwergplaneet. Niet alle wetenschappers zijn het daarover eens, dus wellicht biedt New Horizons opheldering.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De afgelopen maanden heeft New Horizons al interessante informatie gestuurd naar aarde over de precieze afmeting van Pluto’s diameter (2,370 kilometer). Wetenschappers zijn ook nog benieuwd naar de grootte van de vijf manen en hopen de flyby daar meer duidelijkheid over geeft.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.