kennis

Digitale slaappil? Apps en apparaten tegen slapeloosheid

26 juni 2015Leestijd: 2 minuten

Wie van zijn slapeloosheid af wil, kan steeds vaker gebruikmaken van slimme ‘apparaten’.

Eén op de vijf Nederlanders heeft er geregeld last van: slapeloosheid. Voor hen zijn er al tal van apps die moeten zorgen voor een betere nachtrust. Denk aan Sleep Time, Sleep Cycle of Sleep Bot. Die meten hoe vaak iemand woelt, naar de wc gaat of snurkt. Op basis daarvan geven ze tips om beter te slapen, of maken u op een gunstig moment in de slaapcyclus wakker.

Wie van zijn slapeloosheid af wil, kan ook steeds vaker gebruikmaken van slimme ‘apparaten’, zoals kussens, slaapmaskers en matrassen die hartslag, ademhalingsritme en beweging bijhouden. Allemaal onder het mom: wie weet waarom hij slecht slaapt, kan er wat aan doen.

Comfortabel

De Brit Tim Antos pakt het pragmatischer aan. Hij wil met zijn draadloze Kokoon-koptelefoon niet alleen het slaappatroon bijhouden, die moet gebruikers met kalmerende muziek vooral ook in slaap brengen. En houden: de Kokoon meet hersenactiviteit en weet zo wanneer in uw slaapcyclus de muziek zachter moet of juist helemaal uit.

De ochtend erop maakt hij dragers weer wakker, op een – volgens uw slaapcyclus – gunstig moment. De bijbehorende app geeft dan een gedetailleerd overzicht van uw nachtrust. De koptelefoon is extra comfortabel, zodat dragers er tijdens het slapen geen last van hebben.

Het voordeel van de Kokoon ten opzichte van slaap-apps is dat er geen telefoon voor nodig is. Want wie vóór bedtijd lang naar een beeldscherm tuurt, komt lastiger in slaap: het licht van tablets en telefoons doet het lichaam denken dat het midden op de dag is.

Voor wie het niet kan laten voor het slapen gaan een tweet te sturen, is f.lux een uitkomst. Die app houdt bij waar in de wereld u bent en past de schermhelderheid aan het dagritme aan. Naarmate het later op de avond wordt, dimt het scherm en kleurt het ook steeds meer oranje. Een beetje als de ondergaande zon.

Elsevier nummer 27, 4 juli 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.