kennis

Deze iPhone-hoes laadt continu de accu op

15 mei 2015Leestijd: 2 minuten

We kunnen van alles met onze smartphone, maar de batterij gaat nog steeds snel leeg. De start-up Nikola Labs werkt aan een iPhone-hoes die continu de accu oplaadt.

Wie eenmaal een smartphone heeft, kan nog maar moeilijk zonder: de weg vinden met Google Maps, contact houden met vrienden via WhatsApp, alles gaat via de smartphone. Maar die batterij, die blijft een probleem. Wie zijn telefoon intensief gebruikt, heeft er zonder oplader meestal niet langer dan een dag plezier van.

Oplader

Dé oplossing voor de snel oprakende batterij is er nog niet, maar er komen wel steeds meer slimmigheidjes op de markt om de tijd die een telefoon zonder oplader kan te verlengen. Denk aan de telefoonopladers die vaak als relatiegeschenk worden weggegeven.

Dit zijn kleine accu’s die zijn op te laden aan de usb-poort van de computer. Een beetje oplader kan een smartphone vervolgens één keer opladen.
Nog slimmer is de telefoonhoes voor de iPhone 6 van de Amerikaanse start-up Nikola Labs. Die laadt de telefoon langzaam op, zónder stopcontact.

Radiogolven

Hoe dat werkt? De antenne in de hoes wekt energie op uit de radiogolven die de smartphone voortdurend uitzendt (om in contact te blijven met het mobiele netwerk). De hoes voert die stroom terug naar de batterij.
Het is een beetje te vergelijken met een elektrische auto die zijn accu oplaadt via een windmolentje op het dak. Zij het dat de hoes volgens Nikola Labs niet ten koste gaat van de prestaties. Het bedrijf schat dat een iPhone het met de hoes zo’n 30 procent langer uithoudt op één volle batterij.

De hoes verschijnt binnenkort op crowdfundingplatform Kickstarter. Of en wanneer er een hoes uitkomt voor andere telefoons is nog niet bekend.

Elsevier nummer 21, 23 mei 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.