kennis

Hoongelach om VVD’er Elias na Twitterbericht over Microsoft

09 maart 2015Leestijd: 3 minuten

VVD-Kamerlid Ton Elias werd maandagmiddag onderwerp van spot nadat hij een klaagtweet aan het adres van Microsoft had verstuurd. De VVD’er had niet in de gaten dat hij zeer waarschijnlijk het slachtoffer is geworden van ‘phishing’.

Elias verstuurde maandag op Twitter een ‘dringend verzoek aan Microsoft: ‘Wilt u mij niet meer tien keer per dag thuis laten bellen vanuit India voor marketingdoeleinden?’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Phishing

Nu is het niet gebruikelijk dat Microsoft gebruikers opbelt voor marketingdoeleinden. Wat daarentegen wel geregeld gebeurt is dat criminelen mensen opbellen en zeggen dat ze een softwarebedrijf zijn. Ze proberen dan wachtwoorden te achterhalen en/of schadelijke software te installeren.

Bedrijven als Microsoft waarschuwen al jaren voor deze vorm van cybercriminaliteit die ‘phishing’ genoemd wordt vanwege het ‘hengelen’ naar informatie.

ICT-commissie

Nu kan het de doorsnee Nederlander van boven de vijftig niet kwalijk genomen worden dat hij niet precies op de hoogte is van de laatste trucjes van cybercriminelen (al bestaat phishing best al een tijdje).

Maar dat is anders wanneer iemand Kamerlid is en ook nog een commissie heeft geleid die nota bene het falen van de overheid op het gebied van ICT moest onderzoeken. Daar komt bij dat Elias eerder niet wist wat een IP-adres is.

Hoongelach

‘Je bent voorzitter geweest van de commissie van de Tweede Kamer die onderzoek deed naar het ICT-falen binnen de overheid. Maar van de meest overduidelijke phishingscams, waar zelfs je oma nog van op de hoogte is, weet je helemaal niets,’ schrijft webwereld.nl.

Website GeenStijl spreekt van een ‘omgekeerd Jablablaatje’: ‘John Leerdam deed net alsof hij wist wie terrorist Jablabla was, maar die bestond niet. Ton Elias laat blijken niks te merken als hij gephishfuckt wordt, of überhaupt weet wat een IP-adres is, maar dat is gewoon realiteit. Dat laatste lijkt ons een flinke gradatie erger.’

Betweters

Op Twitter, waar Elias het bericht plaatste, liegen de meeste reacties er niet om. Vooral het feit dat Elias het hoofd van een ict-commissie was, zorgt voor veel verbazing. Communicatiemanager bij Microsoft Julie de Widt-Bakker liet voor de duidelijkheid weten dat het Microsoft niet kan zijn geweest. ‘Wij zouden je nooit bellen om paswoorden te vragen. Dit is phishing, dus crimineel,’ schrijft ze in een Tweet aan het Kamerlid.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Elias zelf vindt de meeste reacties voorbarig aangezien het voor hem nog niet zeker is dat het om phishing gaat: ‘Tegen de betweters die phishing op kilometers afstand herkennen, kijk even naar de vele andere reacties. Mooi om via Twitter dit te matigen!’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.