kennis

Worden ouderen in de toekomst door robots verzorgd?

20 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Experts verwachten dat robots in de toekomst ouderenzorg deels zullen overnemen. Vooral als thuishulp kan de robot een belangrijke rol spelen.

‘Over tien jaar zijn robots niet meer weg te denken uit de zorgsector,’ zegt hoogleraar robotica Maarten Steinbuch (54) van de Technische Universiteit Eindhoven. Vooral ouderen zullen in de toekomst steeds meer door robots worden verzorgd in plaats van door mensen, stelt hij.

De eerste robot die in Nederland meehelpt in de zorg, heet Zora en rijdt sinds juni 2014 rond in verzorgingstehuis Huize Elisabeth in Vught. Andere tehuizen zullen de komende jaren ongetwijfeld dat voorbeeld volgen.

Pepper

Japan, dat sterk vergrijst en dol is op robots, is leidend bij deze ontwikkeling. Zo ontwikkelde het Japanse technologiebedrijf SoftBank een robot genaamd Pepper. Deze ‘menselijke robot’ herkent mensen – en merkt bijvoorbeeld ook als ze boos zijn – en kan worden ingezet als zuster.

Een ander voorbeeld is de RIBA-II, ontworpen door het Japanse RIKEN, die ouderen vanuit liggende positie in een rolstoel kan tillen.

Zora is nog niet zo ver. Wel kan de halve meter hoge robot gymnastiekles geven, voorlezen en spelletjes spelen. Ook kan Zora tot op zeker hoogte gesprekken voeren en emoties uiten. Het doel van Zora is het gevoel van eenzaamheid bij ouderen weg te nemen. Levend of niet: ouderen blijken het fijn te vinden om met ‘iemand’ te communiceren.

Zorgrobot

Steinbuch denkt dat de zorgrobot van de toekomst vooral een rol zal spelen in de thuishulp. Hij werkt aan de zorgrobot Amigo, die over een paar jaar ouderen thuis moet helpen met opstaan en medicijnen slikken. Ook slaat hij alarm bij een valpartij.

Robots zijn volgens hem niet alleen weggelegd voor de ouderenzorg.

‘De ontwikkelingen gaan snel. Amigo kan zijn omgeving visualiseren, onthouden en zijn kennis met andere robots delen. Ik verwacht dat over twintig jaar iedereen een robot in zijn huiskamer heeft. Deze haalt de krant, brengt een kopje koffie of stofzuigt als u er niet bent.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.