Contactloos betalen met een smartphone: dat werkt zo

02 november 2014Leestijd: 2 minuten

Apple is een bank geworden: met de nieuwste iPhone kunnen mensen betalingen doen. Rabobank werkt aan een app die hetzelfde kan.

Hebben we over een paar jaar geen pinpas meer nodig? Het zou zo maar hard kunnen gaan sinds Apple eind oktober betaaldienst Apple Pay in de Verenigde Staten introduceerde. Op de nieuwe iPhone 6 zit een zogeheten Near Field Communication- of NFC-chip, die ook bijvoorbeeld in de ov-chipkaart zit.

Door de telefoon dicht bij de betaalautomaat te houden, communiceert de NFC-chip in de telefoon met die in de automaat en heeft de transactie plaats. Ter controle moet de gebruiker zijn vinger op de Apple-knop houden: de vingerafdruk vervangt de pincode.

Vergoeding

In de Verenigde Staten is Apple Pay al te gebruiken bij zaken als McDonald’s en Subway. Banken betalen Apple een percentage van elke transactie als vergoeding.

Wanneer en of Apple Pay naar Europa komt, blijft in nevelen gehuld. Het bedrijf doet er, zoals wel vaker, geen uitlatingen over. Dat de nieuwe betalingsmethode van Apple de Atlantische oversteek gaat maken, ligt wel in de lijn der verwachtingen. Veel van de ketens die meedoen, hebben immers ook vestigingen in Europa.

Rabobank

Intussen zitten Nederlandse bedrijven niet stil. Rabobank lanceert binnenkort de Rabo Wallet-app. Deze app zou de hele portemonnee moeten vervangen: niet alleen de bankpas, maar ook allerlei klantenkaarten worden hierin geïntegreerd. Net als Apple Pay werkt Rabo Walletmet de NFC-chip in de telefoon.

Niet alle telefoons hebben al zo’n chip. Wel zijn nieuwe bankpassen steeds vaker voorzien van een NFC-chip – onder meer die van ING en ABN AMRO – zodat contactloos betalen ook gewoon met een ouderwetse bankpas kan.

Bij transacties onder de 25 euro hoeft geen pincode te worden ingevoerd. Overschrijdt een reeks contactloze aankopen de 50 euro, dan moet de pincode worden ingevoerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.