Premium Lock De spirituele schilderkunst van Hilma af Klint

23 januari 2023Leestijd: 3 minuten
Hilma af Klint was dol op rare bolletjes. Foto: Hulton Fine Art Collection/Getty Images

De Zweedse regisseur Lasse Hallström maakte een film over zijn schilderende landgenote Hilma af Klint. Haar abstracte kunst had sterke wortels in de theosofie.

De Zweed Lasse Hallström heeft in Hollywood een naam opgebouwd als regisseur van romantische films met een positieve grondtoon. Vaak hebben ze een heerlijk sentimenteel karakter. Zoals Hachi. A Dog’s Tale (2009), een remake van een Japans drama over een trouwe hond die jarenlang na de dood van zijn baasje tevergeefs bij het treinstation zit te wachten op diens komst. Echt gebeurd en tranentrekkend mooi in beeld gebracht.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Minder ontroerend is Hallströms recente eerbetoon aan een landgenote. Hilma (te zien via de streamingdienst Viaplay) gaat over Hilma af Klint (1862-1944), een schilderes die decennia na haar dood door een verkeersongeluk ineens wereldroem verwierf als pionier van de abstracte kunst. Het blijft een wat afstandelijk portret, hoewel Hallström het duidelijk met enthousiasme heeft vervaardigd. Zijn vrouw, de bekende actrice Lena Olin, en zijn dochter spelen mee en hij heeft verder de hulp ingeroepen van het hiernamaals. Via een medium heeft hij, zo beweert hij althans in interviews, contact weten te leggen met Af Klint. De reacties van de overledene hielpen hem haar gevoelswereld te doorgronden.

Hallström heeft op zijn oude dag echt de spirituele smaak te pakken gekregen. Voor zijn volgende project wil hij via een medium zelfs de – eveneens dode – Ennio Morricone vragen filmmuziek te leveren.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Piet Mondriaan was een geestverwant van Af Klint

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.