Premium Lock Hoe vaccin kan helpen tegen gordelroos

23 november 2022Leestijd: 4 minuten
Gordelroos. Foto: NIAID

Een kwart van alle Nederlanders krijgt ooit gordelroos: altijd vervelend, en soms chronisch pijnlijk. Een vaccin kan helpen.

Over gordelroos bestaan nog veel misverstanden. Dat het een huidziekte zou zijn of dat het te maken zou hebben met slechte hygiëne, bijvoorbeeld. In de meeste gevallen blijven de gevolgen van gordelroos beperkt tot huidirritatie en gaat het gelukkig vanzelf over, maar in sommige gevallen zijn de gevolgen veel ernstiger. Vandaar ook de zeer uiteenlopende ervaringen die je erover hoort. Voor de een is het een irritant, maar kortstondig ongemak, bij de ander leidt het tot ernstige klachten.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Gordelroos is een erfenis van het waterpokkenvirus

Eerst, wat is het eigenlijk? Gordelroos is als het ware een erfenis van het waterpokkenvirus, waarmee de meeste mensen als kind in aanraking komen. Het virus blijft na een infectie met dit varicellazostervirus latent in het ruggenmerg aanwezig en kan later in het leven opnieuw actief worden. Waardoor het virus zich weer roert, is niet bekend, wel dat de kans daarop groter is als iemands weerstand (tijdelijk) achteruitgaat. En aangezien ieders immuunsysteem na ongeveer het vijftigste levensjaar steeds minder actief en efficiënt reageert, neemt het risico van gordelroos na deze leeftijd steeds verder toe.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.