Premium Lock Ruimtevaartuig met aan boord een bijzondere Nederlandse camera

22 november 2022Leestijd: 4 minuten
Impressie van Hera-ruimtevaartuig dat Dimorphos observeert

Eind september botste voor het eerst een ruimtesonde met opzet op een asteroïde. Een tweede missie naar deze steenklomp is in voorbereiding, met aan boord een bijzondere Nederlandse camera.

In sciencefictionfilms als Armageddon en Deep Impact is het al gedaan: een held behoedt de aarde voor een catastrofe door een komeet te stoppen die op onze planeet afraast. Eind september gebeurde dat voor het eerst in het echt, want ook de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vond het een interessante theorie. Ruimtemissie DART boorde zich bewust in de asteroïde Dimorphos om te kijken of planeetverdediging op deze wijze mogelijk is.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De crash slaagde en de komeet werd een stukje uit zijn baan gebracht. In de nasleep daarvan werkt ESA (de Europese NASA) aan een nieuwe missie, Hera, naar diezelfde asteroïde voor meer onderzoek. Dat ruimtevaartuig weegt 1.128 kilo en heeft een lading camera’s, een hoogtemeter en twee nanosatellieten aan boord. Een van die camera’s komt uit Nederland. Technologiebedrijf cosine levert de hyperspectrale camera Hyper­Scout H, die ESA gebruikt om de samenstelling en structuur van de asteroïde beter te begrijpen.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Het technologiebedrijf had Hyper­Scout al voor aardobservatie in gebruik, maar past hem speciaal voor deze ruimtemissie aan. Het instrument is niet groter dan een schoenendoos en cirkelt al rond de aarde, op diverse satellieten. Vanuit die baan brengt het de toestand van land, water, begroeiing en bebouwing in kaart door middel van complexe metingen op een groot aantal spectrale banden – van ‘zichtbaar licht’ tot ‘nabij infrarood’. Licht is elektromagnetische straling en zichtbaar licht is dat gedeelte van het elektromagnetisch spectrum dat het menselijk oog kan zien.

Asteroïden: onregelmatige, aardappelvormige steenklompen

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.