Spiritueel Premium Corner

Het lot van de negerjoden in Suriname

02 november 2022Leestijd: 3 minuten

De Surinaamse Ellen Ombre beschrijft in haar nieuwe roman de historie van de Joden in haar geboorteland. Zij voelden zich buitengesloten en werden gediscrimineerd.

Lees meer over het gebruik van het woord neger: ‘Geen jager, geen neger’ van Finkers: racisme om te lachen?

In de meest omstreden uitzending van de omroep Ongehoord Nederland tot nu toe nam Raisa Blommestijn het woord een paar keer gretig in de mond: negers. De presentatrice leek bewust te willen provoceren. Het gaat hier immers om een besmette term die een beschaafd mens niet in de mond zou moeten nemen. Waarom is overigens niet duidelijk. ‘Neger’ was, in tegenstelling tot bijvoorbeeld ‘nikker’, tot voor kort een neutrale, niet diskwalificerende beschrijving van iemand met een donkere huidskleur.

De politiek-correcte taalmode dwingt tot kunstgrepen. Journalisten en wetenschappers tikken ‘n….’ als ze een barbaar moeten citeren die het plotseling beladen woord in de mond neemt. En De negerhut van Oom Tom, de klassieke roman van Harriet Beecher Stowe, heet tegenwoordig De hut van Oom Tom. De vraag is of de titel van de debuutroman van Ellen Ombre ook nog een keer wordt aangepast. Negerjood in moederland klinkt namelijk bedenkelijk in moderne oren. Gelukkig is de auteur zelf donker, zodat wellicht een oogje kan worden dichtgeknepen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De roman Last verschaft veel nuttige informatie

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.