Premium Lock Bernard Accoyer: ‘Groene kongsi legt nucleaire industrie lam’

03 oktober 2022Leestijd: 4 minuten
Bernard Accoyer vindt dat de aangekondigde plannen van president Macron niet ver genoeg gaan. Foto: Joel Saget/AFP/ANP

De helft van de Franse kerncentrales ligt stil. Dat is ongekend. Volgens Bernard Accoyer (77), oud-voorzitter van de Franse Tweede Kamer, is dit vooral te wijten aan groene ideologen.

Hij formuleert kalm en professoraal, maar schuwt stevige uitspraken niet. Want de zaak is buitengewoon ernstig, meent Bernard Accoyer, die tussen 2007 en 2012 voorzitter was van de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer.

In Frankrijk is de elektriciteit voor liefst 70 procent afkomstig uit kerncentrales – uniek in de wereld. Frankrijk produceert goedkope, fossielvrije energie in overvloed, waarvan een flink deel aan het buitenland wordt verkocht.

Zo ging het tenminste tot voor kort. Het nucleaire park van 18 centrales (56 reactoren) werkt inmiddels op halve kracht en Frankrijk importeert nu zelfs stroom, afkomstig uit Duitse kolencentrales. Stroomuitval op erg koude dagen is deze winter niet uitgesloten.

De regering schuift de schuld voor de malaise in de schoenen van het eigen energiebedrijf Électricité de France (EDF), dat de planning van het onderhoud niet op orde zou hebben. ‘Maar dat is onzin,’ zegt Accoyer. ‘Onze nucleaire industrie is verzwakt door een oorlog die al decennia wordt gevoerd door een kongsi van groene politici, ambtenaren en activisten.’

EW De baas van EDF, Jean-Bernard Lévy, en president Emmanuel Macron beschuldigden elkaar ervan verantwoordelijk te zijn voor de malaise. Wie heeft er gelijk?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw