verkiezing

Publiekswinnaar Beste Tech-idee 2022 is bekend

15 september 2022Leestijd: 2 minuten

De stembus voor de verkiezing van het Beste Tech-idee 2022 is gesloten. Benieuwd welke innovatie de meeste stemmen heeft gekregen? U leest het hier.

Universiteiten, hogescholen en start-ups werken hard aan de technologie van de toekomst en dat leverde ook dit jaar weer een lange lijst op met inzendingen voor de verkiezing van het Beste Tech-idee 2022, georganiseerd door KIJK, in samenwerking met EW. Nadat er een maand lang kon worden gestemd, zijn de stemmen nu geteld en is de publiekswinnaar bekend.

Publiekswinnaar: groene portiekflats van Team SUM

Nederland telt nogal wat portiekflats, die vooral in de jaren vijftig en zestig uit de grond zijn gestampt. Elf procent van alle woningen, zo’n 847.000 stuks, bevindt zich in portiekflats. Een groot deel daarvan staat op de slooplijst. Ze zijn verouderd, gehorig en slecht geïsoleerd. Om te kunnen verduurzamen, moeten ze plaatsmaken voor nieuwe flats.

Of kan het ook anders? De TU Delft-studenten van SUM denken van wel. Ze bedachten een soort ‘opzetstuk’ van één of twee woonlagen, gemaakt van gerecyclede of biobased materialen. De bovenste verdieping zit vol zonnecellen. Niet alleen op het dak, maar ook op de gevel. Die moeten samen genoeg energie opwekken om het gehele bouwwerk van elektriciteit te voorzien. Verder zitten in die extra woonlaag accu’s verwerkt om overtollige elektriciteit tijdelijk op te slaan, en een systeem om regenwater te verzamelen.

Dit idee kon massaal op de steun van het publiek rekenen, want Team SUM haalde de meeste stemmen binnen en is daarmee de Publiekswinnaar van 2022!

Jurywinnaar 2022

Naast de Publieksprijs wordt dit jaar ook de Juryprijs uitgereikt. De vierkoppige jury bestaande uit Anouk Vos (cyberdeskundige), Jim Heirbaut (De Ingenieur-redacteur), Jacqueline van den Ende (CEO van Carbon Equity) en wetenschapsjournalist en presentatrice Anna Gimbrère buigen zich over de twintig ideeën. Gezamenlijk bepalen zij welke innovatie deze felbegeerde award wint.