Corona Premium Corner

Om de herfst door te komen, moeten herhaalprikken worden gezet

06 juli 2022Leestijd: 4 minuten

De gevolgen van de zomergolf vallen mee, maar om ook de herfst door te komen, moeten meer herhaalprikken worden gezet.

Het is maar net hoe je het bekijkt. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) toonde zich in de Tweede Kamer niet heel ongerust over de oplopende coronacijfers van de afgelopen weken, die volgens hem niet in de buurt komen van wat we tijdens eerdere golven hebben gezien. Kanttekening daarbij is wel dat die eerdere pieken zich voordeden in de wintermaanden en niet in de zomer, wanneer het virus juist eerder op de achtergrond bleef.

De opleving die blijkt uit stijgende waarden in het rioolwater, meer positieve testuitslagen bij de GGD en veel ziekmeldingen, komt ook weer tot uiting in de ziekenhuizen. Het aantal bedden dat wordt bezet door COVID-19-patiënten steeg van circa 300 begin juni tot tegen de 700 aan het eind van de maand. Op de IC is er ook een stijging zichtbaar, maar met circa 40 patiënten is het absolute aantal daar vooralsnog zeer beperkt.

Lees ook het commentaar van Bram Hahn: Langetermijnplan corona vraagt veel van burgers

Een golf aan besmettingen en toch geen overspoelde ziekenhuizen, dat klinkt als het scenario waarop het kabinet maanden geleden al hoopte, namelijk dat van een endemisch virus: het steekt af en toe de kop op, maar leidt niet meer tot ontwrichting van de samen­leving. Een groot deel van het succes is te danken aan de hoge vaccinatiegraad, ­zeker onder zestigplussers. En daar zit een adder onder het gras.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.