Spiritueel Premium Corner

Het religieuze hedonisme van Rainer Maria Rilke

14 juni 2022Leestijd: 3 minuten

Het werk van Rainer Maria Rilke spreekt tot de religieuze verbeelding. Zijn brieven bieden inzicht in het godsbeeld van de grote dichter.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Het komt zelden voor dat de auteur van een voorwoord meteen meedeelt dat de titel van het bijbehorende boek vrij onzinnig is. Maar dat is precies wat de populaire dichter Jean Pierre Rawie doet in een recente publicatie van uitgeverij Balans die wordt gepresenteerd onder de vlag Verzamelde brieven. Van Rainer Maria Rilke (1875-1926) zijn ruim 17.000 brieven bewaard gebleven en die passen moeilijk allemaal in één verzamelbundel. Noodzakelijkerwijs is dus slechts een – zeer – beperkt deel van de epistolaire productie opgenomen, maar dit zou volgens Rawie wel duidelijk maken dat het poëtische genie uit Praag ook in zijn proza een ‘onovertroffen meesterschap’ wist te demonstreren.

Het boek bevat onder meer een vertaling van Über Gott, twee brieven die inzicht bieden in het godsbeeld van Rilke. Daar bestaat zeker belangstelling voor, want godsdienstige lezers tonen zich onder de indruk van het religieuze idioom van de dichter. In het bijzonder een vroege bundel van zijn hand, Das Stundenbuch (Het Getijdenboek), spreekt tot de religieuze verbeelding.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.