Premium Lock Het religieuze hedonisme van Rainer Maria Rilke

14 juni 2022Leestijd: 3 minuten
Dichterlijk genie Rainer Maria Rilke. Foto: Apic/Getty Images

Het werk van Rainer Maria Rilke spreekt tot de religieuze verbeelding. Zijn brieven bieden inzicht in het godsbeeld van de grote dichter.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Het komt zelden voor dat de auteur van een voorwoord meteen meedeelt dat de titel van het bijbehorende boek vrij onzinnig is. Maar dat is precies wat de populaire dichter Jean Pierre Rawie doet in een recente publicatie van uitgeverij Balans die wordt gepresenteerd onder de vlag Verzamelde brieven. Van Rainer Maria Rilke (1875-1926) zijn ruim 17.000 brieven bewaard gebleven en die passen moeilijk allemaal in één verzamelbundel. Noodzakelijkerwijs is dus slechts een – zeer – beperkt deel van de epistolaire productie opgenomen, maar dit zou volgens Rawie wel duidelijk maken dat het poëtische genie uit Praag ook in zijn proza een ‘onovertroffen meesterschap’ wist te demonstreren.

Het boek bevat onder meer een vertaling van Über Gott, twee brieven die inzicht bieden in het godsbeeld van Rilke. Daar bestaat zeker belangstelling voor, want godsdienstige lezers tonen zich onder de indruk van het religieuze idioom van de dichter. In het bijzonder een vroege bundel van zijn hand, Das Stundenbuch (Het Getijdenboek), spreekt tot de religieuze verbeelding.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw