Gebit Premium Corner

Optimaal poetsen: kwestie van wetenschap of persoonlijke voorkeur?

20 oktober 2021

We doen het elke dag, maar de vraag ‘met de hand of elektrisch?’ is nog altijd niet definitief beantwoord. Tandenpoetsen met kunstmatige intelligentie kan wel eens de doorslag geven.

De nieuwe editie van EW bestelt u snel en eenvoudig online. Op werkdagen voor 15.00 uur besteld, morgen bij u op de mat. Wilt u losse edities van EW bestellen?

Dat kan via onze webshop (gratis verzending)

De elektrische tandenborstel werd geïntroduceerd in de jaren zestig, maar is pas sinds dertig jaar gemeengoed. Er zijn twee typen van twee fabrikanten: oscillerend-roterend van Oral-B en sonisch van Philips. De eerste is een ronde borstel die snel ronddraait. Hoe hoger de rotatiesnelheid, hoe meer poetsbewegingen en hoe meer tandplak er wordt verwijderd. De sonische borstel heeft een langwerpige kop die aan een gewone tandenborstel doet denken, heel snel trilt en zo tot 62.000 bewegingen per minuut maakt. Door het trillen wordt tandplak tot diep aan de tandvleesrand weggehaald.

Beide technieken vereisen een andere manier van poetsen. De ronde borstelkop moet op de tand worden gedrukt, terwijl met de sonische borstel wat meer bewegingen kunnen worden gemaakt. Die manier van poetsen lijkt nog het meest op die met de handtandenborstel. Zoals te verwachten claimen beide fabrikanten dat elektrisch poetsen beter is dan met de hand, maar is dat ook zo?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.