Premium Lock Optimaal poetsen: kwestie van wetenschap of persoonlijke voorkeur?

20 oktober 2021Leestijd: 4 minuten
Foto: ANP

We doen het elke dag, maar de vraag ‘met de hand of elektrisch?’ is nog altijd niet definitief beantwoord. Tandenpoetsen met kunstmatige intelligentie kan wel eens de doorslag geven.

De nieuwe editie van EW bestelt u snel en eenvoudig online. Op werkdagen voor 15.00 uur besteld, morgen bij u op de mat. Wilt u losse edities van EW bestellen?

Dat kan via onze webshop (gratis verzending)

De elektrische tandenborstel werd geïntroduceerd in de jaren zestig, maar is pas sinds dertig jaar gemeengoed. Er zijn twee typen van twee fabrikanten: oscillerend-roterend van Oral-B en sonisch van Philips. De eerste is een ronde borstel die snel ronddraait. Hoe hoger de rotatiesnelheid, hoe meer poetsbewegingen en hoe meer tandplak er wordt verwijderd. De sonische borstel heeft een langwerpige kop die aan een gewone tandenborstel doet denken, heel snel trilt en zo tot 62.000 bewegingen per minuut maakt. Door het trillen wordt tandplak tot diep aan de tandvleesrand weggehaald.

Beide technieken vereisen een andere manier van poetsen. De ronde borstelkop moet op de tand worden gedrukt, terwijl met de sonische borstel wat meer bewegingen kunnen worden gemaakt. Die manier van poetsen lijkt nog het meest op die met de handtandenborstel. Zoals te verwachten claimen beide fabrikanten dat elektrisch poetsen beter is dan met de hand, maar is dat ook zo?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw