Coronavirus

Vaccinatieplicht kan vakantieganger in de problemen brengen

13 juli 2021

Frankrijk, Portugal en Griekenland eisen een vaccinatiebewijs bij een bezoek aan horeca, musea of een groot evenement. Malta laat alleen gevaccineerde toeristen toe en ook andere vakantielanden scherpen de coronamaatregelen aan. Waarom doen ze dit en wat zijn de gevolgen voor vakantiegangers? Vier vragen en antwoorden.

1. Welke land gaat het verst in het afdwingen van een vaccinatiebewijs?

Voor toeristen neemt het nietige Malta een verstrekkende maatregel: zonder bewijs dat je volledig bent gevaccineerd kom je het land niet binnen. De Maltezen zijn het eerste land ter wereld met zo’n strenge inreisbeperking. De Europese Commissie reageerde kritisch op het besluit en wil uitleg over het weigeren van niet-gevaccineerde bezoekers. Mogelijk druist het besluit in tegen het Europese vrije verkeer van personen.

In Frankrijk zijn niet-gevaccineerde bezoekers nog wel welkom, als zij een herstelbewijs plus één vaccinatie hebben gehad, of enkel een herstelbewijs als zij zich nog niet konden laten vaccineren. Een negatieve PCR-test óf een negatieve antigeentest van maximaal 72 uur oud kan ook worden gebruikt.

Vanaf augustus gelden in het land strenge regels. Bezoekers van twaalf jaar en ouder moeten onder meer in winkels, cafés, restaurants, bioscopen en attractieparken een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs laten zien. Die maatregelen gelden ook voor toeristen. Zij moeten sinds 7 juli in Frankrijk zelf 44 euro betalen voor een PCR-test of antigeentest.

De maatregel geldt ook voor trein- en vliegtuigreizigers. Daarnaast moeten in Frankrijk alle zorgmedewerkers worden gevaccineerd. Weigeren ze de vaccinatie, dan lopen ze kans om niet te worden uitbetaald. Ook zijn PCR-testen vanaf september niet meer gratis voor Fransen. Macron wil met zijn aanpak de vaccinatiegraad opkrikken en had direct effect. De website Doctolib, waar Fransen een afspraak kunnen maken voor een vaccinatie, raakte kort na de aankondiging van Macron overbelast door de grote toestroom bezoekers.

2. Welke andere landen voeren nieuwe maatregelen in?

Ook elders in Europa nemen de coronamaatregelen toe. Zo voert Griekenland ook een vaccinatieplicht in voor horeca-, musea- en theaterbezoekers. Zonder volledige vaccinatie is zowel een Griek als een toerist daar niet welkom. Niet-gevaccineerden mogen nog wel op buitenterrassen zitten. De regel geldt tot zeker eind augustus. Voor Griekenland geldt een geel reisadvies van de rijksoverheid: reizen kan met digitale certificaten en zonder quarantaine of coronabewijs bij terugkomst.

Portugal neemt de Griekse regels nagenoeg over in risicogebieden waar veel besmettingen zijn. In een restaurant dineren kan in de toeristenplaats Albufeira en omgeving alleen met een vaccinatiebewijs of negatieve test.

Ook de Spaanse regio Catalonië en de stad Valencia voeren weer strenge coronamaatregelen in. In Valencia is de avondklok van kracht. Bewoners moeten van 01.00 uur tot 06.00 uur binnenblijven. In Catalonië moeten openbare activiteiten om 00.30 uur zijn beëindigd en mogen maximaal tien mensen bij elkaar komen.

3.Waarom voeren deze landen de strengere regels in?

 De genoemde landen willen dat meer mensen zich laten vaccineren om zo beter beschermd te zijn tegen de besmettelijkere Deltavariant van het coronavirus. Door oplopende besmettingscijfers zijn er zorgen over eventuele nieuwe ziekenhuisopnamen.

Adviseurs van de Franse regering denken dat 95 procent van de bevolking moet zijn gevaccineerd om verspreiding van het coronavirus onder controle te houden. Dezelfde adviseurs waarschuwen voor een vierde besmettingsgolf in de komende maanden. Op dit moment heeft minder dan 40 procent van de Fransen een tweede prik gehad.

In Griekenland is iets meer dan 40 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis maakt zich zorgen over de niet-gevaccineerden en wil een nieuwe lockdown voorkomen. ‘Griekenland is niet in gevaar. Alleen niet-gevaccineerde Grieken,’ zei Mitsotakis in een toespraak.

4.Wat zijn de gevolgen voor toeristen?

 De maatregelen in bovenstaande landen gelden ook voor buitenlandse toeristen. Dat levert gedoe op en vergt enige voorbereiding. Zo moeten in Frankrijk families met kinderen boven de twaalf jaar voor ieder gezinslid een gezondheidsbewijs kunnen overleggen. Wie niet is gevaccineerd, betaalt sinds 7 juli 44 euro voor een PCR-test. Zo’n test is maximaal 48 uur geldig.

Lees ook dit commentaar van Bram Hahn: Kabinet moet terugschakelen in race tegen Deltavariant

De coronamaatregelen verschillen per land en op Europees niveau ontbreekt eensgezindheid. Duitsland gaf aan het Franse voorbeeld van vaccinatieplicht niet te willen volgen. Wel zijn in de Europese Unie afspraken gemaakt over een reiscertificaat, maar het is nog onduidelijk of deze QR-code in de app CoronaCheck ook in het buitenland werkt als gezondheidspas.

Reisorganisaties in Nederland verwachten niet dat Nederlandse toeristen met een vaccinatiebewijs of negatief testbewijs zullen worden geweerd of in quarantaine moeten. Wel is het mogelijk dat landen de regels aanscherpen voor wie niet is gevaccineerd. Frankrijk deed dat al voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Portugal. Zij moeten sinds maandag een testbewijs kunnen overleggen dat maximaal 24 uur oud is. In de meeste landen is een testbewijs van maximaal 72 uur oud voldoende.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.