Premium Lock Theologisch terrorisme: het zwaard van Allah

25 mei 2021Leestijd: 3 minuten
Beatrice de Graaf. Foto: ANP.

De relatie tussen geloof en geweld blijft wetenschappers inspireren tot theorievorming. Beatrice de Graaf sprak een aantal veroordeelde terroristen die hoopten op radicale verlossing.

Godsdienst is een tweesnijdend zwaard. Religieuze overtuigingen blijken in de praktijk vaak aan te zetten tot allerlei vormen van naastenliefde waartoe in heilige geschriften wordt aangespoord. Missionarissen en zendelingen bijvoorbeeld hebben hun leven op het spel gezet om behoeftigen te helpen. En het is geen toeval dat christenen in het vrijwilligerswerk zijn oververtegenwoordigd.

Daar staat tegenover dat het idee het ware geloof te hebben gevonden, geregeld gepaard gaat met fanatisme en bekeringsdrang. Soms zelfs met geweld, om ongelovigen op andere gedachten te brengen of simpelweg uit de weg te ruimen.

De religieuze appel bevat een gewelddadige worm

Hoe religies zo kunnen ontsporen, is de vraag die Hans Achterhuis opwerpt in Geloof in geweld. Het is helaas een rommelig boek waarin de gezaghebbende filosoof een aantal oude beschouwingen heeft samengevoegd en de lezer nogal vaak lastigvalt met persoonlijke intermezzi.

De humanist Achterhuis stelt met ‘verbijstering’ vast dat God in de wereld nog springlevend is en dat religie de wereld meer en meer kapotmaakt. In de slotbeschouwing, met weer veel irrelevante particuliere oprispingen, komt hij tot een conclusie die hij ook zonder wijsgerige studie vast wel had getrokken. Namelijk dat de gewelddadige worm van meet af aan in de religieuze appel zit.

Zowel machtige als machteloze gelovigen gebruiken geweld

Achterhuis beweert dat de kans op pervertering van religie vooral groot is als zij met politieke macht wordt verbonden. Maar ook min of meer machteloze gelovigen maken af en toe gebruik van bommen en granaten om hun overtuigingen uit te dragen. In het bijzonder islamitische fundamentalisten hebben zich gespecialiseerd in theologisch terrorisme.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw