Verhaal van de Dag

Kwam corona toch uit lab? Amerika wil meer onderzoek, China woest

26 mei 2021Leestijd: 3 minuten

De Amerikaanse regering wil nieuw onderzoek naar de herkomst van het coronavirus. Volgens topmedewerkers in de Biden-regering, onder wie Anthony Fauci, is het niet volledig zeker dat het virus uit de natuur is ontstaan. China reageert woest op die beschuldigingen.

Fauci is een gerespecteerde immunoloog die zowel voor de regering van Trump als die van Biden het voortouw nam in de bestrijding van het coronavirus in de Verenigde Staten. De afgelopen weken uit hij steeds vaker zijn twijfels over de oorsprong van het coronavirus.

Geen zekerheid over herkomst coronavirus

Begin mei zei Fauci: ‘Ik ben niet overtuigd dat het virus natuurlijk is ontstaan. We moeten doorgaan met onderzoek in China naar de herkomst van het virus tot we de herkomst zo goed als mogelijk begrijpen.’ Dinsdag 25 mei zei Fauci tijdens een persconferentie dat er geen 100 procent zekerheid is over de herkomst van het virus.

Al maanden leeft de theorie dat het virus in een Chinees laboratorium in Wuhan, het Wuhan Institute of Virology, is ontstaan. Onder meer de voormalig Amerikaanse president Donald Trump uitte zijn verdenkingen. Robert Redmond, voormalig directeur van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention CDC  (instituut ter controle en preventie van ziekteuitbraken) onder Trump, zei afgelopen maart te geloven dat het virus daadwerkelijk is ontsnapt uit het instituut in Wuhan.

Labtheorie tegenover markttheorie

De theorieën van (voormalige) Amerikaanse topambtenaren druisen in tegen de officiële lijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de meest aannemelijke theorie over het virus: dat greep voor het eerst om zich heen op een markt in Wuhan in China, en was vermoedelijk van vleermuizen via civetkatten of schubdieren bij mensen terechtgekomen.

De WHO deed begin dit jaar onderzoek in Wuhan naar de oorsprong van het virus. Bij vragen over het lab moesten de Chinezen op hun woord worden geloofd door de onderzoekscommissie, waar de Nederlandse viroloog Marion Koopmans in zat.

Andy Slavit, een andere corona-adviseur van Biden, bekritiseerde onlangs die onderzoekscommissie. Volgens Slavit is het niet duidelijk genoeg geworden hoe het virus is ontstaan.

Biden wil meer onderzoek

De Biden-regering wil dat een aanvullend, onafhankelijk en internationaal onderzoek wordt gedaan naar de start van de coronapandemie. China moet volgens de woordvoerder van president Joe Biden meer transparantie bieden en aanvullende data delen met onderzoekers.

De Amerikaanse argwaan tegen China wordt versterkt door een recente onthulling van The Wall Street Journal. Drie medewerkers van het lab in Wuhan bleken in november 2019 zo ziek te zijn dat zij behandeld werden in een ziekenhuis wegens symptomen van het coronavirus. De krant onthulde dat op basis van een geheim rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst.

China woest op Fauci

China wijst de theorie dat het virus uit het lab ontsnapt is consequent van de hand. In propagandakrant The Global Times werd geschreven dat immunoloog en Biden-adviseur Anthony Fauci een leugen verspreidt om China te schaden. De labtheorie wordt een complot tegen China genoemd dat is bedacht door Amerikaanse inlichtingendiensten. Het is volgens de krant geen toeval dat Fauci daarom zijn twijfels uit.

EW sprak onlangs met de emeritus hoogleraar virologie aan de Universiteit Utrecht Peter Rottier, die het Wuhan-lab goed kent. Rottier zei nooit aanwijzingen te hebben gezien die de labtheorie ondersteunen, maar helemaal uitsluiten kan pas als China veel meer openheid geeft: ‘Alleen als Chinezen volledige inzage geven in hun labjournaals, en dan vanaf een half jaar voor de uitbraak.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.