Coronavaccin Premium Corner

Jaap van Dissel hekelt voorbarige conclusies vaccinonderzoek

03 april 2021

Uit Amerikaans onderzoek bleek afgelopen week dat wie het vaccin van Pfizer of Moderna toegediend heeft gekregen, ook nauwelijks anderen besmet. Veel wetenschappers en media berichtten er enthousiast over, ook EW bracht het nieuws. Maar die conclusie kun je uit het onderzoek eigenlijk niet trekken, zegt OMT-voorman Jaap van Dissel.

De meeste berichten in de media zijn gebaseerd op een persbericht van de Amerikaanse evenknie van het RIVM, het Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Dat verwees naar een onderzoek waarvan de resultaten snel zouden volgen en dat uitwees dat zorgmedewerkers die waren gevaccineerd met het vaccin van Pfizer of Moderna, het virus nauwelijks nog konden verspreiden.

De baas van het CDC, Rochelle Walensky, toonde zich zeer opgetogen. Dit effect van de vaccins lag in de lijn der verwachting, maar het is natuurlijk prettig als wetenschappelijk onderzoek het ook bevestigt.

Enthousiasme bij Nederlandse wetenschappers

Verscheidene Nederlandse wetenschappers maakten melding van het nieuws. Sommigen met enige reserves, zoals kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning, die een slag om de arm hield (‘als dit zo is’) en arts-microbioloog Marc Bonten, beiden verbonden aan UMC Utrecht (‘Pub nog niet gezien, maar CDC brengt dit niet zomaar naar buiten’), die eruit opmaakte dat je na vaccinatie nauwelijks nog besmettelijk bent. Anderen toonden minder reserves, zoals virologen Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC) en Frits Rosendaal (LUMC) in reactie op vragen van de NOS.

EW  bracht het nieuws in een artikel waarin ook aan de orde kwam wat het zou kunnen betekenen voor het einde van de pandemie.

Jaap van Dissel hekelt voorbarige conclusies

Maar OMT-voorman Jaap van Dissel vindt de euforie veel te voorbarig en zegt zaterdag 3 april in een interview met de NOS dat uit het onderzoek eigenlijk geen conclusies zijn te trekken over de verspreiding van het virus door degenen die zijn gevaccineerd.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.