TAAL Premium Corner

Holtland: toen Noord- en Zuid-Holland één groot bos waren

19 juni 2020

‘Hol’ in Holland heeft niks te maken met het tegengestelde van bol, en is dus geen variant op ‘Neder’. Hol gaat terug naar ‘holt’ (hout), schrijft René van Rijckevorsel naar aanleiding van het verzoek om meer groen in de steden, onlangs in EW.

Twee weken geleden publiceerde dit weekblad een pleidooi voor meer parken. Daarin was ook een kader opgenomen over vader en zoon Zocher, die in de negentiende eeuw verantwoordelijk waren voor de subtiele inrichting van veel stadsparken.

Bos strekte zich uit van de Haarlemmerhout tot de Haagse Hout

Lees het omslagverhaal: Stop de verpietering van het park

Een goede bekende wees deze Haarlemmer erop dat ook de beroemde Haarlemmerhout is heringericht door J.D. Zocher, in 1830.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.