Premium Lock De oorsprong van ‘racisme’ en ‘discriminatie’

25 juni 2020Leestijd: 2 minuten
Demonstratie op de Dam. Foto: ANP.

Twee begrippen die veel in het nieuws zijn. Discrimineren doen we in het Nederlands sinds halverwege de negentiende eeuw. ‘Racisme’ dateert uit het begin van de twintigste, schrijft René van Rijckevorsel in zijn taalrubriek.

De wereldpers staat sinds de dood van George Floyd in Minneapolis – wat trouwens ‘waterstad’ betekent: minne is water in de taal van de Dakota-indianen, polis is Grieks voor stad – bol van de woorden ‘racisme’ en ‘discriminatie’, begrippen die in elkaars verlengde liggen.

Uitgang -isme suggereert een geestelijke of politieke stroming

Het woord ‘racisme’ is een internationaal neologisme dat begin twintigste eeuw voor het eerst opdook in de Franse taal. De uitgang -isme suggereert dat er een geestelijke of politieke stroming achter zit, net als bij fascisme of com­munisme.

Lees ook dit spraakmakende opiniestuk over racisme terug: ‘White privilege’? Ik kniel voor niemand

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.