coronavirus

Studeren tijdens de coronacrisis. Hoe doe je dat?

17 april 2020

Hogescholen en universiteiten zijn nu een maand dicht. Dat geldt ook voor de kroegen en restaurants waar veel studenten geld bijverdienden. Welke maatregelen nemen de onderwijsinstellingen om studeren toch mogelijk te maken? Hebben studenten recht op compensatie van collegegeld en van de inkomsten die ze mislopen?

Thuis college volgen

Nu de collegezalen dicht zijn, worden colleges veelal digitaal gegeven. Van studenten wordt verwacht dat zij thuis op de afgesproken tijd, met de camera aan, deelnemen aan onlinelessen. Zo kan worden bijgehouden of studenten aanwezig zijn en meedoen. Veel tentamens zijn vervangen door essays of andere vervangende opdrachten. Waar dit niet mogelijk is, worden toetsen afgenomen via online-proctoring. Dat betekent dat studenten de toets op een afgesproken tijd thuis maken. Daarbij filmen zij zichzelf vanuit twee hoeken en moeten zij in beeld laten zien welke hulpmiddelen, zoals rekenmachines of boeken, zij gebruiken bij de toets.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook rectoren van universiteiten doen mee. Zo vlogt Carel Stolker, rector magnificus van de Universiteit Leiden, geregeld over de stand van zaken op zijn universiteit.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Soepeler deadlines

Thuis studeren vraagt veel van studenten. Velen kampen met concentratieproblemen. Voor de coronacrisis konden zij hun toevlucht zoeken tot de stille zalen van universiteitsbibliotheken, nu studeren zij noodgedwongen op hun (krappe) studentenkamer in een niet altijd rustige omgeving. Zo nodig kunnen zij een jaar uitstel krijgen om alle punten te halen voor het bindend studieadvies (bsa). Het bsa is nodig om door te mogen naar het tweede studiejaar.

Veel informatie- en voorlichtingsdagen van onderwijsinstellingen gaan niet door. Om aankomend studenten meer tijd te geven om na te denken over hun studiekeuze, zijn de deadlines voor aanmelding bij bachelorstudies met een maand uitgesteld, van 1 mei tot 1 juni. Ook mogen doorstromers van het mbo, die door de coronacrisis bepaalde vakken of een stage nog niet hebben kunnen afronden, toch in september beginnen met een hbo-studie. Ter ondersteuning van de studiekiezers biedt Elsevier Weekblad in het onderzoek Beste studies online studiekeuzeinformatie.

Extra lenen

Normaal gesproken hebben studenten recht op financiële compensatie als zij door overmacht studievertraging oplopen. Zij kunnen een beroep doen op het profileringsfonds. Het coronavirus heeft heel studerend Nederland thuis opgesloten. Een compensatie in de kosten voor mogelijke studievertraging voor alle studenten is financieel niet haalbaar. Bovendien hebben onderwijsinstellingen in korte tijd online een alternatief opgezet waardoor het nog steeds mogelijk is colleges te volgen. De colleges gaan door en de verplichting om collegegeld te betalen dus ook.

Door het wegvallen van bijbaantjes komen veel studenten in financiële problemen, maar ook hiervoor worden zij niet gecompenseerd. Bij een voltijdstudie wordt ervan uitgegaan dat studenten een volledige werkweek aan hun studie besteden en zich dus geen bijbaantje kunnen permitteren. Het is de eigen verantwoordelijkheid van studenten als zij naast hun studie willen werken. Op haar website adviseert de overheid studenten om bij financiële problemen hun lening te verhogen.

Diverse studenten zijn begonnen met vrijwilligerswerk om door de coronacrisis getroffen mensen te helpen, onder meer door boodschappen te bezorgen of pakketten van de voedselbank te verspreiden.

Geen huurverlaging, wel openbaar vervoer

Studenten die in huizen wonen van DUWO, een organisatie die meer dan 30.000 studentenkamers verhuurt en beheert, zijn een petitie begonnen om de huren voorlopig te halveren. Door het wegvallen van inkomsten uit bijbanen kunnen veel studenten de huur moeilijk betalen. Tijdelijk weer bij hun ouders intrekken is door persoonlijke omstandigheden of door coronamaatregelen niet altijd mogelijk.

DUWO laat op haar website weten niet akkoord te gaan met halvering van de huur, maar zegt dat studenten die in financiële problemen komen wel in aanmerking kunnen komen voor een betalingsregeling. De overheid komt studenten wel tegemoet met een verlenging van de ov-jaarkaart. Doordat reizen met het openbaar vervoer wordt afgeraden, gebruiken veel studenten hun ov-kaart niet. Van alle studenten die in maart recht hadden op de ov-kaart wordt deze automatisch met drie maanden verlengd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.