Taal Premium Corner

Indammen en mitigeren. De taal van het coronavirus

18 maart 2020

Corona staat gewoon in het woordenboek. In de betekenis ‘kransvormige buitenste atmosfeer van de zon’ is het voor het eerst aangetroffen in het Nederlands in het jaar 1900.  De vorm van het virus heeft dus de naam bepaald: een visuele onomatopee (klanknabootsing) zeg maar. Het woord ­‘virus’ is sinds eind zeventiende eeuw in gebruik in het Nederlands. Het Latijnse virus betekende ‘slijm’, ‘vergif’ of ‘het vuile’.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.