Zorg Premium Corner

Hebt u straks nog wel een huisarts?

09 april 2019

De wereldwijd ongeëvenaarde Nederlandse huisartsenzorg staat onder druk. De werkdruk neemt toe, tekorten dreigen en de ­beroepsgroep worstelt met de identiteit. Het systeem piept en kraakt. Hoe nu verder?

Toen huisarts Sander Jonges (54) uit Winschoten tijdelijk uit de roulatie raakte door een operatie, merkte hij hoe hecht de band met zijn patiënten is. ‘Ik kreeg 250 kaartjes. Ook van patiënten in de schuldsanering, die dus voor 1,75 zo’n kaart kopen terwijl ze moeten rondkomen van 30 euro per week. Dan springen de tranen je in de ogen.’

Luister ook naar de podcast

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De centrale positie van de huisarts in de zorg staat onder druk

Dit is hoe Nederland de huisarts – het zijn er bijna 12.000 – graag ziet. Als vertrouwd gezicht, als iemand die zijn pa­tiënten door en door kent en die bij nacht en ontij klaarstaat. Bovendien weet hij of zij goed in te schatten wanneer een pa­tiënt echt een specialist nodig heeft, en wanneer een klacht vanzelf overgaat.

De huisarts toen en nu   2006      2016

 

Gemiddeld aantal
patiënten per praktijk     2.350      2.095

 

Aandeel vrouwen (%)     33            51

 

Aandeel huisartsen in
deeltijd (%)                        47            67

 

Aandeel praktijken met
1 huisarts (%)                    46,1         35

Maar de centrale positie van de huisarts in de zorg staat onder druk. Door stelselwijzigingen kreeg de dokter veel extra werk op zijn bord waardoor de werklast opliep. Ook de huisarts zelf veranderde. Van de man met dokterstas die 24 uur per dag bereikbaar was, in een jonge man – vaker nog een jonge vrouw – die genoeg tijd wil voor gezin en privéleven. En die de deur ook wel eens om vijf uur achter zich wil dichttrekken.

Daardoor piept en kraakt het systeem, merken huisartsen en experts. Friesland, Drenthe en Zeeland kampen al met een tekort aan huisartsen die diensten en praktijken willen overnemen. Als niet wordt ingegrepen, ontstaan deze problemen over vijf jaar in nagenoeg alle regio’s, voorspellen de onderzoeksinstituten ­Nivel en Prismant. Hebben we straks nog wel allemaal een huisarts dichtbij?

Illustratie: Carolyn Risdale

‘Eén van de meest ontwikkelde huisartsensystemen ter wereld’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.