Boeing 737 MAX Premium Corner

Vliegtuigbouwer of jonge piloten schuldig aan crash?

17 april 2019Leestijd: 4 minuten

Twee Boeings 737 MAX crashten. Schuld van de vliegtuigbouwer of vertrouwen jonge piloten te veel op systemen, terwijl ze het echte vliegen verleren?

Lees ook het opiniestuk van Eric Vrijsen over de problemen met de Boeing 737 MAX: Een Boeing is geen Stint, mevrouw de minister

Het neerstorten van de Ethiopische Boeing 737 MAX bij Addis Abeba op 10 maart kostte alle 157 inzittenden het leven en knaagt aan het vertrouwen in de Amerikaanse vliegtuigfabrikant. Is dit terecht? Binnen vijf maanden was het de tweede Boeing 737 MAX die neerstortte. Verontrustend, omdat er nog geen 400 toestellen van dit nieuwe type zijn afgeleverd en in beide gevallen defecte sensoren ten onrechte het Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS) activeerden. Dit is een systeem dat het vliegtuig ­tegen ‘overtrekken’ moet beschermen.

Toch blijkt uit de voorlopige onderzoeksgegevens ook dat de 29-jarige Ethiopische gezagvoerder en zijn 25-jarige copiloot overbluft waren.

Luister ook naar de podcast:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het MCAS reageerde op foute data

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.