Natuur Premium Corner

Vogels zijn weerloos tegen de molens

03 december 2018Leestijd: 4 minuten

De energietransitie moet het milieu een dienst bewijzen, maar voor vogels zijn windmolens een groot gevaar. En hoogspanningskabels helemaal.

De komst van windparken in Nederland eist de nodige vogelslachtoffers. Het zijn vooral de parken in de kuststreek en op zee waardoor de meeste vogels het leven laten wanneer ze uit de lucht worden gemaaid door de tot 300 kilometer per uur ronddraaiende wieken.

Daarom wordt er momenteel onderzoek gedaan in de Eemshaven in Groningen, waar 88 windmolens staan met een tiphoogte van 140 meter, en waar nog 64 molens bij komen. De provincie wil weten of het helpt om windmolens uit te schakelen als grote groepen vogels langstrekken.

Zo’n 70.000 dode vogels per jaar

‘Van 2009 tot 2014 hebben we al onderzoek gedaan in de Eemshaven,’ zegt ecoloog Allix Brenninkmeijer, projectleider van het vorige en het lopende onderzoek. ‘Bij de 88 molens vielen toen 2.000 tot 3.700 vogelslachtoffers per jaar. Met 64 molens erbij rekenen we straks op jaarlijks circa 5.000 slachtoffers. Als je andere windparken in de Waddenzee meerekent, kom je uit op 10.000. Over heel Nederland, inclusief een aantal windparken op zee waar het lastig tellen is, kom je op zo’n 70.000 dode vogels per jaar.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.