volksgezondheid

Kamer zet eerste stap in strijd tegen vaccinatieweigeraars

23 augustus 2018

Een Kamermeerderheid steunt een voorstel van VVD en D66 om het kinderdagverblijven toe te staan van ouders te eisen dat hun kinderen zijn ingeënt om te worden toegelaten. De partijen krijgen steun van CDA en een aantal partijen in de oppositie.

Het kabinet voelt vooralsnog niets voor zo’n maatregel en hoopt nog altijd de daling van het aantal ingeënte kinderen terug te dringen door betere voorlichting voor ouders. In het Regeerakkoord staat dan ook niets waaruit blijkt dat hierover iets is afgesproken door regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Uiteraard is de ChristenUnie is tegen het nieuwe voorstel van coalitiegenoten VVD en D66.

Toelatingseis niet verboden, maar discriminatieverwijt ligt op de loer

Staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis (ChristenUnie),  die inenten in zijn portefeuille heeft, lijkt zijn verzet te moeten staken. De SP roept hem op om zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer te komen om de kwestie te bespreken.

Momenteel is een toelatingseis voor de kinderopvang niet expliciet verboden, maar kan een crèche die ouders om een bewijs van inenting vraagt wel mogelijk worden aangeklaagd voor ‘discriminatie’. Als het aan VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ligt komt daar binnenkort verandering in.

Dijkhoff hoopt dat ‘gezond verstand’ de overhand neemt

‘Ik kan er met mijn pet niet bij dat die daalt,’ zegt Dijkhoff over de vaccinatiegraad in Nederland. Volgens hem is het ‘te absurd voor woorden dat de overheid maatregelen zou moeten nemen zodat ouderen hun kinderen basaal beschermen’. ‘Als gezond verstand minder wordt gebruikt, zullen we toch moeten kijken of we in ieder geval kunnen zorgen dat je kind geen gevaar loopt op een opvang.’

D66 heeft meer haast met het voorstel en wil niet op het kabinet wachten. De partij wil de maatregel vanuit de Tweede Kamer regelen. D66-Kamerlid Rens Raemakers komt zelf met een wetsvoorstel, zodat ‘ouders die hun kinderen wel willen vaccineren hun baby’s en peuters met een gerust hart naar de opvang kunnen brengen’. Het voorstel kan al op steun rekenen van CDA, SP en PvdA.

Vooralsnog gaat een keiharde vaccinatieplicht D66 en VVD te ver, maar Dijkhoff sluit niet uit dat het daar in de toekomst van moet komen als andere maatregelen niet helpen.

De laatste jaren is er een trend onder ouders om hun kinderen niet te vaccineren. Ook is er een lobby ontstaan van ouders die zich hevig verzetten tegen vaccineren, zogenoemde anti-vaxxers: zij geloven bijvoorbeeld dat vaccins autisme veroorzaken, iets wat door de wetenschap al talloze keren is verworpen. Door het niet inenten kunnen kinderen niet alleen zelf ziek worden, maar ook als broeinest dienen voor ziekteverwekkers. Daardoor kunnen ook andere kinderen gevaar lopen.

Eerder deze week meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het aantal gevallen van mazelen het afgelopen half jaar in Europa sterk is toegenomen. In de eerste zes maanden van 2018 zijn ruim 41.000 mensen besmet geraakt met het virus, tegen nog geen 24.000 gevallen in heel afgelopen jaar. In 2016 waren er iets meer dan 5.000 besmettingen. Dit jaar leidde besmetting in 37 gevallen tot de dood.

Experts wijten de scherpe stijging aan de daling van het aantal kinderen dat wordt gevaccineerd. De WHO roept regeringen op om expliciete actie te ondernemen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.