Gezondheid Premium Corner

Op deze manieren blijft u fit zonder te sporten

01 augustus 2018Leestijd: 11 minuten

Waarom is fysieke inspanning zo ­belangrijk voor lichaam en geest? Nederland ­beweegt te weinig. Daarom: tips voor meer inspanning in het dagelijks leven. Want ook voor niet-­sportievelingen zijn er manieren om fit te blijven.

Vijf keer per week 30 minuten matig intensief bewegen en minimaal tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten. Dat is wat de Gezondheidsraad, een onafhankelijk adviesorgaan, beschouwt als ‘voldoende beweging’. Maar uit onderzoek dat de raad in 2017 uitvoerde voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, blijkt dat slechts 45 procent van de Nederlanders voldoet aan die richtlijn.

Dat is opmerkelijk. Elk weekeinde is ergens wel een hardloopwedstrijd, de Nijmeegse Vierdaagse trok dit jaar niet minder 41.006 deelnemers en op fietspaden in het hele land zoeven snelle racefietsers voorbij. Kennelijk vormen deze actievelingen een minderheid. Nederland beweegt te weinig.

Fysieke inspanning hoeft geen kwestie te zijn van vaak naar de sportschool gaan of elke avond hardlopen

Dat veel bewegen gezondheidsvoordelen oplevert, is algemeen bekend. Maar hoe het precies werkt, is niet voor iedereen duidelijk. Zo weten velen wel dat beweging de kans op hartkwalen vermindert, maar niet hóe dat komt.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.