internet Premium Corner

5G-netwerk: heel snel maar niet perfect

01 augustus 2018Leestijd: 4 minuten

In 2020 moet 5G, het nieuwste mobiele netwerk, operationeel zijn. Te vrezen valt dat daarmee de oude discussie over zendmasten oplaait.

Tijdens de ontwikkeling van het umts-netwerk – tegenwoordig bekend als 3G – in de jaren na 2004 werd flink geprotesteerd tegen de plaatsing van zendmasten. In heel ­Nederland maakten omwonenden en scholen zich zorgen om hun ­gezondheid en ze tekenden met succes bezwaar aan tegen bouwvergunningen voor antennes. Dat had tot gevolg dat ruim zeventig gemeenten, waaronder Amersfoort, Eindhoven, Arnhem en ­Lelystad, weigerden om vergunningen te verlenen.

Van de commotie rond het 3G-netwerk was geen sprake bij de totstandkoming van 4G, het huidige mobiele netwerk, dat is geïntroduceerd in 2013. Dat komt vooral doordat er voor 4G niet zoveel nieuwe masten nodig waren. Bestaande umts-masten werden omgeschakeld naar 4G, dat deels op een lagere frequentie zit, waardoor er per zendmast een groter bereik kwam.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.