Energietransitie Premium Corner

Hoe sla je stroom op voor een heel land?

19 juni 2018Leestijd: 5 minuten

Groot struikelblok bij energie uit zon en wind is de opslag van stroom. Batterijen werken niet op grote schaal, maar hoe moet het dan wel?

De onderhandelingen over een nieuw klimaatakkoord zijn in Nederland in de afrondende fase en het wordt steeds duidelijker dat duurzame energiebronnen de plek van fossiele brandstoffen moeten innemen. Energiebedrijven zijn druk bezig deze alternatieve bronnen aan te boren. Sommige richten zich op de productie van elektriciteit uit windturbines of stroom uit zonneparken. Andere, zoals de NAM, buigen zich over een probleem dat kleeft aan duurzame energie: hoe sla je die stroom op?

Grote Gasdebat

Om de klimaatdoelen van Parijs te halen moeten huizen in Nederland massaal van het gas af. Elsevier Weekblad stelt de vraag: Kan Nederland van het gas af? In de Balie treffen de voor- en tegenstanders elkaar in het Grote Gasdebat van Elsevier Weekblad op maandag 25 juni 2018. Klik hier voor meer info en tickets.

Zonne- en windenergie zijn ­namelijk allesbehalve constant. Als de zon schijnt of als het lekker waait, is er veel elektriciteit. Maar ’s nachts, of als het niet waait,  stokt de stroomproductie. De leveringszekerheid hangt mede samen met de sei­zoenen: in de zomer zijn er overschotten, in de winter tekorten. Die periode waarin het lastig is om duurzame stroom op te wekken, heet in het Duits ook wel Dunkelflaute.

‘Er is behoefte aan flexibiliteit,’ zegt Hans van der Spek (59), programmadirecteur CleanTech bij de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME en lid van de zogeheten klimaattafel Elektriciteit. ‘En dan is er een aantal opties: regelbaar vermogen, vraagsturing, interconnectie en opslag.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.