Europese Unie Premium Corner

Inzet robots bij Europees grensbewakingssysteem

23 mei 2018

Het Europese grensbewakingssysteem Eurosur leunt sterk op innovatieve techniek. Veel wordt verwacht van de inzet van zwermen robots.

In 2017 zijn de Europese buitengrenzen bijna 205.000 keer op illegale wijze overschreden, waardoor de druk op de buitengrenzen onverminderd hoog blijft. Er is Europa alles aan gelegen om de buitengrenzen potdicht te maken, maar dat blijkt een hele uitdaging.

Wat je inzet, hangt af van de situatie

De instantie die met de grensbewaking is belast, is het Europees grens- en kustwachtagentschap Frontex. Dat tuigde Eurosur op, het European Border Surveillance System, dat wordt gecoördineerd vanuit het Situation Centre in de Poolse hoofdstad Warschau. Het Situation Centre zorgt voor overzicht van wat er aan de buitengrenzen gebeurt.

‘Het is een puzzel,’ zegt de Nederlander Edgar Beugels, hoofd onderzoek en ontwikkeling bij Frontex en al jaren werkzaam in Polen. ‘We nemen het beste van de informatiebronnen die we hebben en voegen dat samen om een overzicht te creëren van wat er gaande is.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.