Kanker Premium Corner

Nieuwe techniek tegen tumoren biedt uitkomst

25 september 2017

Chirurgen hebben vaak moeite te bepalen waar een tumor die ze moeten wegsnijden begint en ophoudt. Nieuwe technologie biedt uitkomst.

Het is de nachtmerrie van iedere patiënt: een paar dagen na de operatie waarbij de tumor is verwijderd, blijkt uit onderzoek van de patholoog-anatoom dat er toch nog een stukje tumorweefsel is blijven zitten, wat een sterk verhoogde kans geeft op terugkeer van de kanker. Toch gebeurt dit nog geregeld, omdat chirurgen op het oog en gevoel de randen van de tumor soms moeilijk kunnen onderscheiden. Hierdoor wordt geregeld onnodig veel weefsel verwijderd, met soms ­cosmetische effecten, zoals bij borstkanker, of in het geval van bijvoorbeeld prostaatkanker doorgesneden zenuwbanen met erectie- of blaasproblemen als gevolg. Of er blijft juist te veel zitten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.