Medicijndossier Premium Corner

Dé longkanker bestaat niet meer

11 september 2017Leestijd: 3 minuten

Wat vroeger één aandoening was, is dankzij de ­vooruitgang in moleculaire kennis opgesplitst in stuk voor stuk ­verschillende ziekten met andere tests en andere medicijnen.

Tien tot twintig jaar geleden was er één longkanker, tegenwoordig zijn het er veertien. Ze zijn allemaal verschillend, kennen elk een andere diagnose plus een specifieke behandeling. Het weerspiegelt de enorme progressie in de gedetailleerde kennis over tumoren en de genetische foutjes (mutaties) die eraan ten grondslag liggen. Er is bijvoorbeeld longkanker die wordt veroorzaakt door een fout in het ALK-gen. ALK is de afkorting van anaplastic lymphoma ­kinase, een enzym dat een sleutelrol speelt in de wording van een longkankercel.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.