economie

Verbod benzineauto’s lijkt in Noorwegen realiteit te worden

16 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Een plan in Noorwegen om alle benzine- en dieselauto’s uit te bannen, lijkt daadwerkelijk te worden uitgevoerd. Noorwegen wordt daarmee het eerste land waar in de toekomst alleen nog maar elektrische auto’s mogen rijden.

Alle nieuwe personenauto’s moeten na 2025 elektrisch zijn, staat in het Nationaal Transportplan van Noorwegen. Benzineauto’s en dieselauto’s mogen vanaf dat moment niet meer worden verkocht. Vijf jaar later moet ook 75 procent van de bussen en 50 procent van de vaarboten emissieloos zijn. Noorwegen zou het eerste land zijn waar benzine en diesel expliciet worden verbannen.

In gesprek met laadpaalaanbieder Anja van Niersen: ‘Subsidie op laadpalen voor elektrische auto’s is onnodig’

Het plan lag al sinds april op tafel in het Noorse parlement, maar nu hebben verscheidene politieke partijen bekendgemaakt ermee in te gaan stemmen. De doelstelling van Noorwegen is enerzijds opvallend, want het land is economische zwaar afhankelijk van het exporteren van olie.

De Noren zijn al koploper met elektrische auto’s
Maar Noorwegen is al langer serieus bezig met elektrisch rijden. Het aantal elektrische auto’s nam de afgelopen jaren snel toe, onder meer door grote investeringen van de overheid. Zo betalen Noren bij de aankoop geen btw en hoeven ze met een elektrische auto bijna geen tol te betalen. Momenteel is meer dan 15 procent van alle auto’s op de Noorse wegen elektrisch, een record in Europa.

Toch zal het niet gemakkelijk zijn om de klimaatneutrale droom te bewerkstelligen. Het zal zeker vijftien tot twintig jaar duren voordat de oude benzineauto’s zijn verdwenen uit het straatbeeld, en dan moeten ook nog vervuilende vrachtwagens en bussen worden aangepakt.

In Nederland voorlopig nog geen stop op benzineauto’s
De Partij van de Arbeid (PvdA) wil in Nederland een soortgelijk verbod, maar VVD ziet daar geen heil in. Een motie van het parlement om vanaf 2025 geen brandstofauto’s meer te verkopen, werd door minister Henk Kamp (VVD) genegeerd. Wel zegt Nederland te ‘streven’ naar een eventuele verbanning van benzine- en dieselauto’s.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.