kennis

Suikertaks: kan wat in Philadelphia kan, ook in Nederland?

17 juni 2016Leestijd: 2 minuten

Ondanks een miljoenencampagne van de frisdrankindustrie tegen de maatregel, heft het Amerikaanse Philadelphia nu toch belasting op frisdrank. Door de maatregel wordt een liter frisdrank, de ‘gewone’ én de light variant, bijna 50 dollarcent duurder. Zo’n maatregel valt in Nederland voorlopig niet te verwachten.

In een stad waar meer dan 68 procent van de volwassenen en 41 procent van de kinderen overgewicht of obesitas heeft, is dit geen gekke maatregel. Philadelphia is de eerste grote Amerikaanse stad die een frisdranktaks invoert.

De burgemeester van Philadelphia Jim Kenney noemde het geen actie om de gezondheid van de inwoners te verbeteren, maar simpelweg een maatregel om meer inkomsten te generen. Blijkbaar werkte die aanpak, want de gemeenteraad nam het plan aan. Verwacht wordt dat de belasting in vijf jaar tijd 386 miljoen dollar zal opleveren.

Situatie in Nederland
De problemen rond overgewicht worden ook in Nederland steeds groter. Zo’n 48 procent van de volwassenen en 14 procent van de kinderen heeft overgewicht of obesitas. Daarbij is diabetes een steeds groter wordend probleem: ruim 1 miljoen Nederlanders hebben de ziekte.

Coververhaal: waarom suikerziekte zo sterk toeneemt in Nederland 

Toch lijkt de regering niet van plan om in te grijpen met een suikertaks. Dat volgens een rapport van de Europese Commissie belasting wél zou werken, wordt niet meegenomen.

Afgelopen maart sprak minister Schippers zich in de Volkskrant uit tegen zo’n belasting: ‘Niemand wil in een maatschappij leven waarin verboden op voedsel gelden.’ De Nederlandse overheid heeft voor een andere aanpak gekozen, namelijk het structureel ‘verbeteren’ van producten op Europees niveau. In een rapport van de Europese Unie wordt als doelstelling gegeven om voor het jaar 2020 toegevoegde suikers in producten met 10 procent te verminderen.

Zorgplicht
Sjoerd van de Wouw van Foodwatch zegt tegen elsevier.nl het niet eens te zijn met de aanpak van de Nederlandse overheid. ‘Het is de taak van de overheid om voor haar burgers te zorgen,’ zegt Van de Wouw. Volgens hem stelt een verlaging van 10 procent niets voor en is het onverantwoord dat het bedrijfsleven over de publieke gezondheid mag beslissen.

‘Een suikertaks zou zeker helpen. Op twee manieren kan zo’n belasting ingevoerd worden: verlaging van de belasting op gezonde voeding in combinatie met een verhoging van de belasting op ongezonde voeding,’ besluit Van de Wouw.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.